ajvar
Foto: Alo/Alo
Jedan od najlepših dela dana jeste okupljanje porodice za trpezom, kada se iznesu razne slane i slatke đakonije. Kako nam se bliže hladni dani, mnoga domaćinstva se opremaju zimnicama, ali deluje da se pomalo izgubila tradicija spremanja tegli za zimu. Zvezda trpeze je naravno uvek prisutni ajvar, pa se Alo! redakcija uputila u selo Gudurica, kraj Vršca, gde Udruženje žena "Bogatstvo različitosti" svake jeseni sprema upravo ovaj jednostavni, ali ukusni delikates od paprike.
ajvar

Alo

 

 

Zorka Prenda, jedna od članica Udruženja, nam je otkrila tajnu recepta. Iako je sama priprema ajvara jednostavna, tajna je u izboru dobre paprike.

- Koliko će ajvara ispasti, zavisi od paprike - rekla nam je Zorka. - Postoji specijalna paprika koja se zove "Kurtovka", i to je najbolja paprika za ajvar. Ja sam imala prilike da je nađem par puta, ona je iz Pomoravskog kraja. Pljosnata je i malo uvijena na kraju, a skroz ravna i mesnata. Mi ovde koristimo papriku "Slonovo uvo". Sve zavisi od godine, prošle godine je bila suša, dok je ove dobra godina za papriku, pa se prilagođavamo situaciji. Mi imamo i malo naših domaćih paprika, a malo i kupimo na pijaci, pa dopunimo.

Alo

 
ajvar

Alo

 

 

Zorka nas je upoznala sa procedurom pravljenja ajvara, od izbora paprike, pa sve dok se ajvar ne nađe u tegli:

- Prvo se paprika ispeče, i ona mora da se upari da bi se odvojila ljuska, a zatim da se ohladi - kaže Zorka. - Dok se hladi u posudi ili nečemu pokrivenom, ona se cedi i pušta svoje sokove. Mi pravimo i ljuti i blagi ajvar, zavisi ko kako voli - nastavlja ona. - Moja porodica voli ljuti, pa dodamo ljutu papriku. To je sva umetnost, nema šta puno da se izmišlja kod ajvara, dok kod pinđura i ljutica dodajemo paradajz, pečenu ili barenu papriku, i patlidžan.

 

ajvar

Alo

 

 

Domaćice su nam otkrile da se više isplati praviti svoj ajvar i zimnicu, jer kako kažu znate šta ste stavili u teglu i šta jedete, a pravite je po svom ukusu. One priznaju da ne znaju nikoga ko bi menjao pravi domaći ajvar za onaj iz marketa:

- Gledamo da sve bude skroz prirodno i nema potrebe za konzervansom, ako se dobro uprži, i još se tegla sa poklopcem stavi u rernu i zatvori. Ako je poklopac ostao ravan, znači da je uspelo, i moraju poklopci biti neoštećeni.

Iako današnji, ubrzani tempo života, naročito u gradovima, ne ostavlja prostora za kuvanje, Zorka i ostale domaćice misle da ta tradicija nije mrtva. Većinom penzionerke, žene iz Udruženja, koriste pripremanje ajvara i za druženje, pa se uz pripremu zimnice nađu i neka peciva koja su umesile, kafa, razgovor i smeh.

ajvar

Alo

 

 

- Uz svu pripremu i spremanje, ako se ne unesu ljubav i drugarstvo, neće da uspe ni taj ajvar, tako da je to glavni tajni sastojak! - iskrene su žene iz Udurženja. - Samo treba ljubavi i strpljenja, treba voleti to što radiš. Kad pravite nešto s ljubavlju, ako i nije uspelo, onaj ko jede neće da primeti. Važno je za koga pravite i za koga se trudite, jer treba snage i vremena. Mi više nismo tako mlade, ali volimo da spremamo i da kuvamo, dočekujemo goste koji su otišli van sela, ali se vraćaju svojoj kuhinji koju su možda i zaboravili.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading