menza studentska
Foto: Alo/Alo!/Vladimir Marković

 U četiri doma koja imaju G i F krilo sa posebnim ulazima, postoje trokrevetne, dvokrevetne sobe, ali i tzv. samice. 
 Vladimir Cvijović, zamenik direktora Ustanove Studentski centar "Beograd" kaže da se studenti generalno grabe za samačke sobe iako ih u ovom kompleksu ima jako malo.

U celom Studentskom gradu koji ima oko 4.600 mesta , samo desetak soba su samice. 

- Studenti vole te sobe, ali naročito ih vole dok već ne počnu da žive u domu sa nekim, kada nađu cimere obično im to onda bude draže i onda ne bi prešli u samicu čak i ako imaju mogućnost- kaže Cvijović. 
 U "Studenjaku" je i  500 stranih studenata sa svih kontinenta i iz različitih zemalja. Oni su tu po osnovu programa "Svet u Srbiji". Svi su se lepo uklopili i druže se. Među njima ima prijateljstva, ljubavi, veza , ali i brakova. 

 

 

Najčešće studiraju je Medicinski fakultet, kaže  zamenik direktora Ustanove Studentski centar "Beograd".
 
U studenskom gradu po povoljnijim cenama dostupni su knjižare, bisokop, kafići, restoran, frizerski i kozmetički salon, teretana, bilijar, pikado, pilates... ali su studenti  ipak najviše zadovoljni studentskom menzom. Kako kažu menza je bolja i od Mišelinovih restorana. Hrana je dodatno ukusnija jer se spremaju velike količine,  a kako kuvarice kažu puno je ljubavi i rada uloženo.
Onim studentima koji su se ovde prvi put upoznali sa srpskom kunjihom prebranac je nezamenljiv, naročito kad se skuva dobro, dok je nasim studentima "bečka" favorit. 

studenti

Alo

 

 

- Studenti se rangiraju na osnovu uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju i na osnovu socijalno-ekonomskog statusa porodice. Za budžetske korisnike, sva tri obroka u studentskim restoranima koštaju 266 dinara dnevno – ručak 120, doručak 56, a večera 90 dinara- kaže Cvijović. 

Ovaj kompleks najveće je  studentsko naselje na Balkanu, sagrađeno 50-tih godina prošlog veka, zgrade se sukcesivno podizane iz radnih akcija, pa su akcijaši dok su gradili jedan kompleks u drugom živeli.

Velika dela srpske kinematografije bila su realizovana u Studentskom gradu. Scene iz kultnog filma "Dečko koji obećava" snimana su baš na ovom mestu koje je i danas "kapsula slobode" za mnoge mlade ljude. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading