U Srbiji 300.000 zavisnika od kockanja
Foto: Alo/Foto: Alo!, ilustracija

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u našoj zemlji je 300.000 građana zavisno od kockanja, a na drugom mestu smo po broju kladionica po glavi stanovnika.

U Srbiji je registrovano gotovo 3.000 lokacija u kojima se organizuju igre na sreću, podaci su Uprave za igre na sreću, a prema nekim istraživanjima, broj uplatnih mesta samo pet najvećih kladionica po prihodu u Srbiji veći je od broja prodavnica pet najvećih supermarketa. I nije samo veliki broj kladionica problem, jer je sada klađenje dostupno i preko aplikacija na telefonu, a dešava se i da zaposleni, iako bi to morali, ne kontrolišu mlade kada uđu u objekat.

Ono što zabrinjava je podatak da je sve više mladih koji se kockaju, klade, a ako to ne mogu da urade u kladionici lično, mnogi koriste mogućnost da se prijave onlajn, putem raznih aplikacija. Koliko tačno ima zavisnika od kockanja u našoj zemlji nije poznato, ali najmlađi ima samo sedam godina. U Srbiji je svaki četvrti petnaestogodišnjak probao neku igru na sreću, svaki treći tinejdžer zavisan je od kocke, a prvi tiket neretko uplaćuju i sa roditeljima!

- Zavisnici od kocke se retko javljaju sami, oni uglavnom to ne žele da priznaju sebi i ne traže pomoć. Da pozove neko mlad, ne dešava se često, uglavnom se javlja rodbina kada posumnja da se taj neko prepustio kockanju, i traži pomoć, savet. U porodici se uglavnom to rešava radikalnim uslovljavanjem: „Ili ćeš otići na lečenje, ili mi više nećemo biti u braku“, na primer - rekla je za Alo! klinički psiholog iz SOS telefonskog savetovališta „Klub šansa“ Lenka Stojković.

- Ako zavisnik od kockanja pristane na razgovor, uradimo intervju, pitam ih da li se plaše lečenja, da li bi otišli na lečenje, kako bi ih motivisala objasnim im kako taj ceo proces teče. Preko telefona ne mogu mnogo da pomognem, sem da ih motivišem, saslušam... Mi se više fokusiramo na rešenja i onda ih uputimo na bolnicu u Drajzerovoj s kojom sarađujemo. U tom procesu je važno da se uključi i porodica - kaže Lenka i dodaje da je teško otkriti zavisnika, da se oni vešto kriju, imaju opravdanja za svoje postupke, ali znak za uzbunu treba da bude kada neko počne da troši velike količine novca, kod tinejdžera da je u lošem društvu, krade novac iz kuće...

Las Vegas, a na Novom Beogradu

Kockarnice niču kao pečurke, rekla nam je jedna Beograđanka koja stanuje u novobeogradskoj Japanskoj ulici.

- Našu ulicu više niko ne zna po imenu, nedavno me je vozio taksista i kaže: „A, pa vi živite u Las Vegasu!“ Tek tada sam pogledala malo bolje oko sebe i shvatila da su u mojoj ulici, koja nije kratka, sve kockarnica do kladionice. Strašno!

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ima 1.028 kartona građana koji se leče od patološkog kockanja. Toj ustanovi mesečno se javi između 15 i 20 novih pacijenata. Zabrinjava, kaže dr Milica Repac iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, što podaci pokazuju da je svaki četvrti učenik prvog razreda srednje škole igrao neku igru na sreću.

Tanka je linija između ulaska u igre na sreću i nesreće koja nije igra, već surova realnost. Zato ukućani, objašnjavaju stručnjaci, treba da reaguju na prve simptome - kada primete da član porodice ima aplikacije za klađenje na telefonu, opsesivno se kocka, promeni ponašanje, izgubi dotadašnja interesovanja, gubi koncentraciju na poslu ili u školi, upada u dugove ili ima neobjašnjive novčane dobitke.

- Uglavnom se jave posle 10, 15 ili 20 godina kada su već izražene posledice, mi u tretmanu stavljamo akcenat na uključivanje članova porodice. Tretman je grupni, radimo psihoterapiju s njima, i nakon inicijalnog razgovora procenjujemo da li je potrebna eventualno izolacija u našoj bolnici na neki kraći period - kaže dr Milica Repac i ističe da treba da budemo svesni da i društvo u celini ima odgovornost, te napominje da se u poslednje vreme javne ličnosti veoma često i na agresivan način uključuju u reklamiranje i propagandu koja je u korist igara na sreću.

Od kazina do bolnice

Od kazina i kladionice do bolnice, put je jednog od mladih ljudi koji je, ipak, posle 25 godina kockanja, odlučio da potraži stručnu pomoć. Zbog dugova morao je, kaže, da proda parče zemlje. A sve je počelo naizgled bezazleno, od malih iznosa - samo 100 dinara po tiketu, priseća se, uplaćivao je sa društvom. Imao je tada 14 godina. To je trajalo nekih desetak godina i onda se desio porodični problem zbog kojeg je upao u dugove, a tražio je rešenje u kockarnici.

- U kockarnici sam provodio dosta vremena, krenuo sam da igram elektronske aparate i postao zavisnik od toga, počeo sam sa većim ulozima gde sam bukvalno dotakao dno. To znači da sam bio zadužen preko 30.000 - 40.000 evra na kamati, gde sam uzimao od zelenaša novac  - ispričao je ovaj čovek za RTS.

S druge strane, niko nikada ne može biti siguran da su potpuno izlečeni. Borba da se ne vrate kockanju zapravo može da traje doživotno, i to je ona najteža - borba sa sobom.

- Što je mlađi zavisnik, češće se vraća u kocku, žargonski rečeno nije dovoljno lupio glavom o zid da bi osetio prave posledice. Kad vrati dugove i ne shvati taj proces odvikavanja kao ozbiljan, lako se vraća - kaže Jelena Manojlović iz Centra za lečenje i odvikavanje od kockanja.

Lako je vratiti se kada je sve isuviše dostupno.

- Kladionice i kockarnice su svuda oko nas, dostupne su i legalizovane. Postoje zakonske regulative koje kažu da osoba ispod 18 godina ne može da uđe u kladionicu, ja bih volela da se pravilnije poštuju te zakonske odrednice jer iz iskustva znam da se deca od 13, 14 godina već kockaju - kaže Jelena Manojlović.

Stručnjaci smatraju da bi bilo korisno deci u školama pričati koliko je kockanje opasno.

Piše: D. Nikolić

Razdaljina od škola mora biti više od 200 metara!

Iako se u Zakonu o igrama na sreću navodi da udaljenost kladionica od škola ne može biti manja od 200 metara, da ih ima na „svakom ćošku“, pa i u neposrednoj blizini škola primetili su i u Skupštini Grada. Gradonačelnik Aleksandar Šapić je još prošle godine od direktora beogradskih škola dobio podatke da se blizu 30 škola nalaze kladionice na manje od 200 metara i Ministarstvu finansija predao spisak kladionica koje verovatno krše taj zakon. U Ministarstvu finansija kažu da geodetska organizacija još proverava te navode.

„Uprava za igre na sreću je u skladu sa odredbama Zakona o igrama na sreću pokrenula postupak oduzimanja odobrenja, zaključno sa 16. 6. 2023. godine. U šest objekata sa primljenog spiska prestalo je priređivanje igara na sreću“, navode iz Uprave za igre na sreću.

 

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading