POČELA SEZONA SLAVA Alo! istražuje koliko je srpskom domaćinu potrebno novca za slavsku trpezu
Foto: Alo/foto Dejan Briza

Piše: M. J. Mačužić

Iako za pripremu slave Srbi uglavnom ne žale ni novca ni truda, ove godine ne mogu da ne primete da će morati da izdvoje nešto više para nego prošle. Najveći rast imale su cene suhomesnatih proizvoda, roštilja, pečenja i sireva - baš obaveznih na mrsnoj trpezi.

POČELA SEZONA SLAVA Alo! istražuje koliko je srpskom domaćinu potrebno novca za slavsku trpezu

Foto: Youtube/Printscreen

 

Prema rečima domaćice Verice Joković iz Beograda, godinama je tokom priprema govorila da će još ove godine da slavi uz veliki broj gostiju, a od sledeće samo svečani ručak za porodicu. Međutim, tokom korone je shvatila koliko su ta okupljanja zapravo, kako kaže, „lepa, vredna i jednostavno osnažujuća“.

- Nije za džabe toliko dugo taj običaj opstao u našoj bogatoj tradiciji. Kada se rođaci, prijatelji, deca okupe, nema tih reči da opišeš kako je lepo što si ih ugostio. Zaboraviš što si malo više potrošio - kaže ona.

POČELA SEZONA SLAVA Alo! istražuje koliko je srpskom domaćinu potrebno novca za slavsku trpezu

Foto: RINA

 

A ove godine, za Svetog Luku ona planira da potroši oko 60.000 dinara. Do te računice je došla jednostavno, sabirajući sve ono što će pripremiti i po dobro ustaljenom redu iznositi na sto.  

- Na početku naravno goste dočekuju slatko i voda, ne znam koliko to košta, slatko sam pravila letos od trešanja i oraha, recimo 300 dinara da dođe jedna tegla. Onda meze, to mi je omiljeni deo jer snaje vole da pokažu kreativnost i pedantnost, pa one slažu čajnu, pršutu, kulen, sir, kačkavalj i neko kuvano jaje. Uz meze idu i kajmak, kiflice, pita i ruska salata. To dođe oko 11.000 sve da se napravi, a ja pravim domaće - priča ova precizna domaćica.

Nakon ovoga, ide pravi zaštitni znak slave – domaća čorbica.

- Ni jednostavnijeg jela ni većeg zadovoljstva za moje goste. Oni jednostavno računaju kada dođu kod mene da će da posrču domaću čorbicu, nezavisno od kog je mesa, već je krenuo ovaj hladni period i njih ta čorbica lepo razgreje, razgali i onda može da počne druženje - kaže Verica i dodaje da cela čorba košta verovatno manje od 1.000 dinara.

Nakon toga sledi promena stola, pa se iznose sarma i pečenje, uz obaveznu kupus salatu, sos od rena, pogaču i hleb.

- Hleb kupimo, ali ga retko ko jede, pored domaće pogače. Ipak, mora da ga bude. To vam je zajedno oko 30.000, jer uvek kupimo po pet kilograma pečenja. Uz sve to ide piće, koje recimo ispadne oko 10.000, to je zaista nemoguće izračunati, jer tu je rakija i vino koje se tokom godine kupovalo, sokovi i domaći i kupljeni, pivo, likeri, jedno vreme su bili aktuelni kokteli, ali sada su i mladi prešli na rakiju - kaže naša sagovornica.

Nezaobilazni kolači i torta dođu oko 7.000 kada se saberu cene materijala, ali je njihova vrednost neuporedivo veća od onih kupovnih koji nikada ne mogu biti isti.

- Najskuplju stavku - pečenje, uvek naručujem od komšije koji donosi iz Čačka svakog dana vruće meso, tako da smo sigurni da će da bude dobro.

Kada se podvuče crta ispod Veričine računice, dolazi se do onih 60.000 dinara sa početka teksta, za razliku od prošle godine, kada je za isti meni trebalo izdvojiti oko 50.000. Naša domaćica kaže da neretko mesec dana pre početka priprema kupuje namirnice koje mogu da stoje ako ih nađe na akciji, a za glavnu nabavku poseti nekoliko mesta, od pijaca, preko mesara, pa do prodavnica zdrave hrane, jer se na veliku količinu isplati proći više mesta.

Koliko košta mrsna slava?

  • Žito (500 gr)  400 dinara
  • Slavska sveća 350 dinara
  • Slavski kolač 500 dinara
  • Pogača (3 kg) 300 dinara
  • Ruska salata (2 kg) 2.000 dinara
  • Čajna kobasica (1 kg) 1.500 dinara
  • Pečenica (1 kg) 1.800 dinara
  • Kulen (1 kg) 1.500 dinara
  • Sir (1 kg) 700 dinara
  • Kajmak (1kg) 1.200 dinara 
  • Kačkavalj (1 kg) 1.100 dinara
  • Jaja (20 kom) 400 dinara
  • Hleb (10 vekni) 600 dinara
  • Kiflice (4 kg) 1.500
  • Pita (2 kg) 1.000 dinara
  • Čorba (7 l) 1.000 dinara
  • Sarma (40 kom) 4.000 dinara
  • Kupus (4 kg) 240 dinara
  • Salata od rena (300 g) 600 dinara
  • Praseće pečenje (5 kg) 8.500 dinara
  • Jagnjeće pečenje (5 kg) 12.500 dinara
  • Torte i kolači (3+4 kg) 7.000 dinara
  • Piće 10.000  dinara
  • Ukupno 58.690 dinara

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading