Srbiju će zahvatti tri hladna talasa ove zime
Foto: Alo/Foto ALO!

Najnoviji podaci svetskih istraživača pokazuju da je „praktično sigurno“ da će 2023. godina, u kojoj su zabeleženi smrtonosni toplotni talasi, poplave i požari, biti najtoplija ikada zabeležena.

Predviđanje je usledilo nakon izuzetno visoke oktobarske temperature, a tokom ovog meseca globalna prosečna temperatura vazduha bila je za 0,4 stepena veća od prethodnog maksimuma iz oktobra 2019, prema podacima službe EU za klimatske promene „Kopernik“, prenosi Bi-Bi-Si.

U SKLADU S KALENDAROM

Sunčano i toplo vreme je i kod nas obeležilo kraj oktobra i početak novembra, kada smo dočekali kraj miholjskog leta i promenu vremenskih prilika, a susnežica i sneg na planinama i u predelima na više od 900 metara nadmorske visine mogući su već u danima pred nama. Međutim, prvi pravi sneg pašće u decembru.

- Kišovito vreme nastaviće se u i novembru, tako da se usled velike količine kiše u pojedinim danima očekuju i bujične poplave. Temperatura će biti u skladu s kalendarom i biće u postepenom padu tokom novembra - najavio je meteorolog Ivan Ristić u sezonskoj prognozi, a na pitanje kada možemo očekivati sneg u nižim predelima i gradovima kaže da u trećoj dekadi novembra postoji takva šansa, ali zasad ipak stoji ono što je najavio ranije, a tiče se polarnog vorteksa koji će ove godine biti slab i podeljen na tri dela.

- Jedan će biti nad severnom Amerikom, drugi nad Sibirom, a treći najvažniji za nas - iznad severne Evrope. To će otvoriti mogućnost da ova zima bude kao što je bila nekad kod nas, da temperature budu u granicama normale i da bude puno snega koji će doneti cikloni sa centrima u južnom Jadranu i Egejskom moru. Prvi sneg, ali i snežni pokrivač u Srbiji prema sadašnjim prognozama se očekuje sredinom decembra, mada nas neće iznenaditi ako ga bude i ranije - rekao je Ristić, i najavio da će u decembru biti malo sunca, a puno oblaka i niske oblačnosti, ponegde i magle.

U tom mesecu možemo da očekujemo više padavina, ali i snega. Jutarnja temperatura će biti od -3 do +3 stepena, a najviša dnevna od 2 do 7 stepeni Celzijusa. U danima sa snežnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umeren mraz od -10 do -5 stepeni i maksimalnom temperaturom vazduha od oko 0 stepeni Celzijusa.

- Najhladniji, ali i najsnežniji period ove zime biće krajem decembra i u prvoj polovini januara. Totalno će biti drugačiji scenario nego prošle godine, kada smo za Novu godinu sedeli u kafićima - kaže Ristić, i najavljuje da će biti tri hladnija perioda koji će doneti zahlađenje i sneg Evropi, ali i našoj zemlji.

STIŽE BABA MARTA

- Prvi hladniji period počeće već oko Nove godine, najkasnije do Božića i potrajaće oko 20 dana, tako da će dobar deo januara biti pravi zimski sa dosta snega. To će ujedno biti i najhladniji deo godine. U danima sa snežnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umeren mraz od -10 do -5 stepeni na visoravnima jak mraz i do -20 stepeni - kaže Ivan Ristić, i dodaje da će drugi hladniji period početi oko 10. februara i trajati kraće, od 7 do 10 dana, ali će doneti takođe puno snega i formiranje snežnog pokrivača.

Treći i poslednji ozbiljniji prodor hladnog arktičkog vazduha biće u prvoj dekadi marta. U martu treba spomenuti jačanje sibirskog anticiklona prema nama i jaku košavu u košavskom regionu. Topliji periodi će biti sve topliji, tako da u martu najviša dnevna temperatura može preći 20 stepeni.

- Iako će generalno zima opet biti toplija od proseka, imaćemo solidan broj pravih zimskih dana sa snegom i mrazom. Biće i dosta padavina u hladnijim periodima uglavnom u obliku snega i oko 20 dana sa snežnim pokrivačem u nižim predelima. Zime koje smo imali u prošlom veku imale su prosečno 30 dana sa snežnim pokrivačem, tako da je ovogodišnji broj nešto manji - zaključuje Ristić.

Rekordno topla 2023.

Oktobar je bio peti mesec zaredom u kojem je zabeležena rekordna temperatura. Jul je bio toliko topao da je možda bio najtopliji mesec u poslednjih 120.000 godina, dok je prosečna septembarska temperatura oborila prethodni rekord za „neverovatnih“ 0,5 stepeni Celzijusa, prema podacima „Kopernika“. Oktobar nije bio tako neuobičajeno vruć kao septembar, ali je ipak oboren rekord u ovom mesecu s izuzetnom razlikom, navodi se u saopštenju službe EU za klimatske promene. Izvesno je da će ova godina biti najtoplija ikada zabeležena, pošto je malo verovatno da će poslednja dva meseca 2023. preokrenuti trend, jer su se visoke temperature širom sveta nastavile i u novembru. Ekstremne globalne temperature će se verovatno nastaviti i 2024. godine, saopštili su istraživači.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading