anketa
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Danica Grujičić, ministarka zdravlja, istakla je da bi zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru trebalo da stupi na snagu od sledeće godine. Ona je navela i da je zakon o zabrani pušenja spreman, samo je ostalo da prođe i ostala ministarstva.

Podsetimo, javna rasprava o novom zakonu o duvanu završena je krajem septembra, a uz zabranu pušenja u zatvorenim prostorima, kao jedna od značajnih novina navodi se i da će u ovaj zakon ući i neduvanski proizvodi kao što su vejp, paf, nikotinske vrećice i snus, što do sada nije bio slučaj.

Prema poslednjim predlozima, odnosno verziji nacrta Zakona, pušenje bi trebalo da bude zabranjeno u: restoranima, kafanama, kafićima, svim objektima zatvorenog tipa, na autobuskim stajalištima i stadionima. Reporteri Alo! izašli su na ulice da bi iz prve ruke saznali šta građani misle o predloženom zakonu.

I dok većina podržava zabranu pušenja u zatvorenom prostoru, zaključak je da mnogima nije jasno zašto bi autobuska stajališta bila zona bez dima.

- Razumem da u zatvorenim prostorima smeta ljudima, ali zašto na autobuskim stajalištima, pobogu?! Na otvorenom je malo preterano. Znam da ima u inostranstvu i na aerodromima samo onaj jedan kvadratić, ali smatram da se tako nešto ovde neće mnogo poštovati - kaže Zoran Radivojević (40).

Predrag Jakovljević (57) kaže da puši već 30 godina i podržava zabranu pušenja u zatvorenim prostorima.

- Treba da postoje određeni prostori za pušače da ne bi smetali nepušačima. Ja ću to poštovati ukoliko zakon i država tako kažu. E sad, što se tiče stajališta, to je malo preterano. Kod nas ako čovek baci televizor sa trećeg sprata, nikom ništa, a kamoli pikavac na stajalištu - kaže Jakovljević.

I Beograđanin Vojkan Mirković (53) misli da na Balkanu teško da može neko da zabrani duvan na otvorenom.

- Videćemo kako će se to implementirati i realizovati. Evo, ja sam pušač, sedim napolju. Ne zaboravimo da smo mi na Balkanu, tako da sumnjam da će ta zabrana moći da se sprovede na otvorenom prostoru.

Ljiljana Ćuković (70) zdušno podržava zabranu u zatvorenom prostoru.

- To je super predlog, slažem se s njim. Ipak, za one koji vole da puše, nije lepo da im se to uskrati napolju.

Ja sam iz Makedonije tamo je takav zakon donet pre nekoliko godina i iskreno da vam kažem, ja sam srećan zbog toga, zato što uvek ima prostor gde se jede i onda to kvari ukus, a kada postoji prostor gde se ne puši, stvarno se može uživati u jelu. Inače mi ranije stvarno nije bilo prijatno da sedim u toj zagušljivoj atmosferi, kaže Marin Gavrilovski (45)

- Da li to ljudi u Makedoniji zaista poštuju?

Mentalitet je jači od zakona uvek, kod nas se to poštovalo a sada se malo manje poštuje, pa nekad malo više i tako, to je promenljiva kategorija, poštovanje zakona. Kod nas ali i kod vas je to uvek tako. Primena zakona je jedna stvar a donošenje zakona druga stvar, tako da ćemo videti kako će se to odvijati.

Radina Đorđević (55) kaže da neće pušiti gde se ne sme, jer zakon mora da se poštuje.

- Radim u školi, imamo 10 metara od škole kanticu jednu i tu pušimo. Tu ne može niko da mi zabrani. Unutra ne puši niko. Što se autobuske stanice tiče, ne potresam se, ako je zakon i ako treba da se kažnjava, pa ne moram ni da pušim. Do kuće ću da izdržim, a kod kuće ne može niko da mi zabrani na terasi.

Danijela Đorđević (50) kaže da će joj nedostajati da zapali posle jela u restoranu.

- I uz kafu će mi faliti cigareta, kad sedim u kafiću. A ova zabrana na stajalištima, na otvorenom, to mi je baš preterano. Nema smisla, to je otvoren prostor i to jedna velika glupost po meni. Mladima će mnogo smetati da moraju da izlaze iz klubova, tako da iskreno mislim da nema šanse da se to sprovede u delo.

Jedna od predstavnika mlađe generacije Milica Jovanović (23) slaže se da će teško na ovim prostorima da se prihvati zabrana pušenja u zatvorenom prostoru.

- Kao pušač sam za to da se odvoje delovi restorana i klubova u zone za pušenje i zone bez duvanskog dima. A što se tiče zabrana na stajalištima, to je baš glupo, to je otvoreni prostor. I u inostranstvu kad smo komentarišemo kako je bez veze stalno izlaziti napolje, niko to ne voli i mislim da niko to neće prihvatiti kako treba.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading