post
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Preporuka je da se ostave cigarete, kockarske radnje, kao i strast koja takođe nije poželjna u dane predviđene za "pročišćenja od loših misli i dela".

- Kao i kada nam u kuću dolazi neki dragi gost, mi se trudimo da je sredimo da bi se on ugodno osećao. Koliko tek treba da očistimo svoje telo u koje preko Svete tajne pričešća primamo u sebe samog Gospoda i zato je potrebno da se uzdržavamo - poručuju sveštenici.

Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslvne crkve pripremaju za praznovanje rođenja Isussa Hrista, počinje 28. novembra, a završava se na badnji dan, u petak, 6. januara. Veruje se da je ovaj post uveden još u 4. veku, a puno trajanje od 40 dana dobio je u 12. veku.

Što se tiče alkoholnih pića, nije zabranjen, ali se preporučuje umerenost u njegovom konzumiranju .

Kada je reč o uzdržavanju od intimnih odnosa, sveštenici su rekli da je "telo ljudski hram duše i Duha Svetoga".

- Kao takvog, ne treba ga skrnaviti telesnim pohotama, ako je ikako moguće, dok se pripremamo za primanje svetinje kroz pričešće - poručili su oni.

O uzdržavanju od telesnih strasti za vreme posta govorio je i Sveti Jovan Zlatousti.

- ko svodi post samo na uzdržavanje od hrane, taj sramoti post. Nisu samo usta dužna da poste, neka posti i oko, uho, ruke, noge i svo naše telo - besedio je on.

Međutim, ako za vreme posta ipak požele telesnu strast, vernici mogu da se obrate svešteniku koji će dati blagoslov za njegovo upražnjavanje u ovom periodu.

- Naime, odnosi u postu nisu poželjni, ali ako supružnici ne mogu da izdrže, bolje da se jednom drugom podaju, nego da samo o tome misle - piše u Svetim knjigama.

Držeći se ovih reči, neki sveštenici ističu da ljudi koji su u braku ne moraju da se suzdržavaju od intimnih odnosa, jer je reč o potrebi koja vodi produžavanju ljudskog roda.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading