lekovi
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

Svaki lek može da bude otrov ako se konzumira u pogrešnoj dozi, a ako ga kupite na buvljaku gotovo sigurno ćete imati neke loše posledice. Ovi lekovi su, pre svega, prepisani nekome drugom, a osim toga čuvaju se neadekvatno i često su i izmešani po kutijama, pa iako mislite da ćete da uzmete lek za podizanje pritiska, dobijete neki za spuštanje.  

- Zakon jasno propisuje gde se i pod kojim uslovima može vršiti promet lekova, kao i ko su odgovorna lica koja mogu obavljati taj zadatak, koje su njihove kvalifikacije, i odgovornosti. Važno je naglasiti da promet lekova izvan propisanih okvira, poput prodaje na pijaci, internetu itd, predstavlja krivično delo, za koje postoji Zakonom predviđena kazna  - objašnjava farmaceutkinja. 

Kako dodaje, do sada je videla da se na pijacama uglavnom mogu naći lekovi koji se inače izdaju na lekarski recept, uz manju participaciju a često i bez nje.

- Lekovi na buvljake dospevaju iz takozvanih kućnih apoteka, ukoliko se pacijenti ne pridržavaju svoje terapije i smatraju da ih mogu ,,preprodati”. Uglavnom se radi o lekovima za povišen pritisak, aritmije, dijabetes, ali i benzodijazepinima - ispričala je ona za Alo! 

NA BUVLJAKU U PANČEVU NAŠLI PUNU TEZGU LEKOVA Na gomili i oni za pritisak, za srce i mozak, farmaceutkinja upozorava:

Foto: privatna arhiva

 

- Važno je naglasiti da sve ove lekove propisuje lekar, izdaje magistar farmacije, koji pažljivo prate kombinovanje politerapije, indikacije i kontraindikacije, i da je kupovina lekova na buvljacima skandalozna i opasna po zdravlje. Takvi lekovi su često isteklog roka, neretko pomešani u drugom pakovanju, nisu čuvani pod propisanim uslovima i njihova upotreba može biti veoma opasna - upozorava Filimonovićeva za Alo! 

Ona podseća i da ništa bolje ni manje nisu opasni ni lekovi koji se nabavljaju preko interneta, društvenih mreža i raznih neproverenih sajtova:

- Na internetu možemo sresti oglašavanje lekova za potenciju i lečenje karcinoma, ali se uglavnom radi o lažnim lekovima - kratko je zaključila.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading