Prognoza Marko Čubrilo
Foto: Alo/Printscreen

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je danas na svom Fejsbuku vremensku prognozu za naredne dane. 

On je najavio da nas nakon današnjeg promenljivo oblačnog, suvog i hladnog dana u ponedeljak očekuje novo pogoršanje i zahlađenje vremena uz kišu, kao i da je očekivana snežna granica na oko  800mnv.

- Oko 25. 11. na kratko suvo i toplije, zatim sve veći deo prognostičkog materijala ukazuje na mogućnost jačeg zahlađenja uz padavine.

On je prvo objavio današnju detaljnu prognozu:

- Danas malo do umereno oblačno i suvo, relativno hladno uz maksimume od +7 do +14 stepeni Celzijusa. U ponedeljak će se preko nas na kratko ispred novog hladnog fronta pokrenuti južno strujanje tako da će posle hladnog i mestimično maglovitog jutra tokom dana biti promenljivo oblačno i uglavnom suvo, mada bi rano pre podne na severu regiona lokalno moglo biti malo kiše. Duvaće slab do umeren, južni vetar. Dnevni maksimum do +9 do +16 stepeni Celzijusa. U utorak sledi širenje uticaja novog sekundrnog ciklona čiji će se centar nalaziti nad jugom Italije, tako da će se naš region nalaziti u njegovom hladnom sektoru. Već u utorak rano ujutro na zapadu, severu i severozapadu kiša, koja bi se u utorak tokom dana priširila i nad ostali deo regiona. Tokom dana hladnije uz okretanje vetra na severni i severoistočni smer, duž Jadrana širenje jake i olujne bure. Dnevni maksimum od +6 do +12 stepeni Celzijusa, a snežna granica na oko 800mnv.

A evo šta kaže šta nas čeka narednih dana:

- U noći ka sredi i u sredu tokom većeg dela dana oblačno i hladno uz padavine, ispod 800mnv uglavnom kiša, dok će iznad te visine biti snega. Kako će ovog puta padavine biti dugotrajnije oblasti gde bude bilo snega mogu očekivati i oko 15cm, posebno ako su preko 800mnv. Duvaće severni vetar, a duž Jadrana olujna bura. Dnevni maksimum od +4 na severozadu do oko +11 na istoku regiona. Najmanje padavina bi bilo na krajnjem severu i severozapadu regiona, gde bi one već u sredu posle podne prstale, dok bi nad jugoistokom i istokom regiona potrajale i do četvrtka ujutro. U četvrtak još hladnije uz prestanak padavina i dnevni maksimum od +1 do +7 stepeni Celzijusa, što je ispod proseka.

- Petak donosi stabilizaciju i posle hladnog jutra sa slabim mrazem dnevni maksimum u porastu i trebao bi se kretati od +5 do +12 stepeni Celzijusa.

Oko 26.11. i dalje vlada velika neizvesnost na prognostičkom materijalu. Trenutno je sve više signala da nas krajem meseca očekuje novo, jače, zahlađenje koje bi usledilo kao podizanje anticiklona daleko na sever. Jedino još operativni ECMW i sada manji deo njegovih ansamble članova ima signal za održanaje toplijeg vremena ali i ovaj model u proseku svojih članova niza trenduje ka zahlađenju, posebno oko 30.11. kada bi temperatura mogla biti i znatno ispod proseka - naveo je on i dodao da je trenutno  sve više singala za moguće jače zahlađenje.

- Do tada prava jesenja nedelja koja nam donosi hladnu, novembarsku kišu, a planinama i sneg- zaključio je. 

BONUS VIDEO

@alo_portal Čeda se slomio pa zaplakao na pomen Jelene! Celu emisiju “U RINGU” sa Čedomirom Jovanovićem možete pogledati na našem YouTube kanalu #alo #alonovine #alodnevnenovine #cedajovanovic #cedomirjovanovic #fyp #foryou #foryoupage #fypシ #fypシ゚viral ♬ Sad - Ewine Goelt

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading