25 CM SNEGA I MINUS 13 STEPENI Srbija će se zabeleti već danas, a naredne nedelje - prava zima!
Foto: Alo/Alo!/Ilustracija

- Pod uticajem ciklona koji se preko Egejskog mora prema dalje na severoistok, danas nad središnjim, a posebno jugoistočnim, južnim i istočnim delovima regiona oblačno i sve hladnije uz padavine - piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju.

Preko 700mnv obilniji sneg uz snežnu vejavicu, dok će se tokom dana snežna granica spustiti i u nizije. Nad ostalim delom regiona promenljivo oblačno, uglavnom suvo i vetrovito, ponegde uz nalete snega.

U nedelju postepen prestanak padavina ali će i dalje posebno sredinom dana biti mogući snežni pljuskovi koji ponegde na planinama mogu potrajati i malo duže. Krajem dana razvedravanje.

Danas i sutra sve do uveče jak, na udare i vrlo jak do olujan, severozapadni vetar. Dnevni maksimum danas od +2 do +8, a sutra od 0 do +5 stepeni Celzijusa, na jugu oko +8 stepeni Celzijusa. Do sutra uveče planine, jugozapada, juga, jugoistoka i istoka Srbije, severa C.Gore i ponegde istočne BiH mogu akumulirati od 15cm do 25cm snega, niži delovi ovih oblasti u Srbiji od 5cm do 15cm snega, lokalno nad istokom BiH oko 5cm snega, dok se nad ostalim predelima snežni pokrivač uglavnom ne očekuje.

U ponedeljak ujutro hladno, nad većim delom regiona uz mraz i minimume od -8 do -2 stepena Celzijusa, na zapadu oko +2 stepena Celzijusa. Tokom dana suvo uz maksimume od +2 do +7 stepeni Celzijusa.

U utorak će se ka nama približavati nova ciklonska aktivnost čija će putanja biti znatno zapadnija od ovog sistema tako da će se preko središnje Italije i središnjeg Jadrana premeštati dalje na severoistok. Uz takvu putanju u utorak prvi deo dana najveći deo regiona ulazi u topao sektor ovog ciklona te će uz manje otopljenje biti kiše povremeno.

Hladno ostaje na istoku Srbije (zavetrina košave) i na krajnjem zapadu regiona. Jugoistočni vetar će u košavskom području na kratko biti jak, ali će ga posle podne uz zahlađenje smeniti jak severozapadni, dok će duž Jadrana biti jake bure. Sneg se uglavnom očekuje preko 600mnv, ali je u utorak posle podne i u noći ka sredi pred kraj padavina na kratko biti moguć i u nizijama Srbije, severoistročne BiH i istoka Hrvatske.

Ne očekuje se formiranje snežnog pokrivača. U utorak dnevni maksimum do oko 0 na istoku Srbije do oko +9 na jugozapadu regiona, uveče novo zahlađenje.

Sreda i četvrtak hladni ali suvi. Ujutro mraz od -9 do -1, lokalno na planinama i oko -13 stepeni Celzijusa. Dnevni maksimumi do +1 do +7 stepeni Celzijusa.

U petak bi se ka nama premeštao nov ciklon u čijem toplom sektoru bi na kratko moglo doći do pokretanja jakog južnog strujanja te bi uz povemenu kišu usledilo i jače otopljenje sa maksimume koji bi lokalno bili i oko +15 stepeni Celzijusa. Kako bi se nad širim prostorom Skandinavije, severnog Atrlantika i Velike Britanije održavala jaka, anticiklonalna, blokada ovo otopljenje bi vrlo kratko trajalo i već za naredni vikend bi uz novo, jače, zahlađenje bilo padavina, a raste verovatnoća i za pojavu snega, posebno na severu regiona.

Sumirano, pred nama su pravi kasno novembarski dani koji najavljuju dolazak zime, moguće je da prvih desetak dana decembra donesu temperature znatno ispod proseka uz pojavu snega i u nizijama, dok je dalji razvoj sinoptike upitan i trenutno postoje gotovo podjednake šanse da usledi topao period kao i da se hladno vreme nastavi.

- Danas, u toku noći i sutra pre podne južni, jugoistočni i istočni delovi regiona, posebno preko 700mnv mogu očekivati snežnu vejavicu, snežne nananose i formiranje snežnog pokrivača i oko 25cm visine - zaključuje Čubrilo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading