policija
Foto: Shutterstock/Shuterstock

Policija u Novom Pazaru, u saradnji sa Službom za borbu protiv terorizma, identifikovala je i pronašla dvojicu učenika jedne osnovne škole, starosti 12 i 13 godina, koji su, kako se sumnja, u prethodnom periodu slali imejlove da su postavljene bombe u osnovnim i srednjim školama na području tog grada, kao i u jednom marketu.

Da li je sve ovo samo dečja igra, kopiranje ili nije sve tako bezazleno, pitali smo psihologa Jovanu Jovanović.

- Dečje ponašanje je uvek određeno granicama koje postavljaju autoriteti, pre svega roditelji i nastavnici, ali i društvo u celini može dati primer dobrog autoriteta - kaže psiholog za Alo!.

psiholog Jovana Jovanović

Foto: privatna arhiva

psiholog Jovana Jovanović

- Ovakva ponašanja svakako su znak lošeg roditeljstva. S decom treba razgovarati o ponašanju kao i tome šta je društveno prihvatljivo, a šta štetno, rizično i destruktivno ponašanje - dodaje Jovana Jovanović i upozorava da „ovakvo ponašanje nije samo dečja igra jer stvara paniku, i remeti normalno funkcionisanje“.

Deca se svađaju

Foto: Shutterstock

 

Ipak, ima rešenja za ovakve izgrede i za prevenciju od takvog ponašanja, kaže psiholog Jovana Jovanović - razgovarati, razogvarrati, razgovarati!

- Potrebno je otvoreno pričati o štetnosti ovakvih akcija, jer deca često nemaju razvijenu svest o posledicama. Ovakvo ponašanje daje i loš primer drugoj deci. Tako da je važno da se u ove teme uključe svi odrasli , kako roditelji, tako i nastavnici i psiholozi - kaže ona.

Lažne dojave

Policija je sa dečacima obavila razgovor u prisustvu roditelja i o svemu obavestila Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru i Centar za socijalni rad u ovom gradu, saopštila je Policijska uprava Novi Pazar.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru, protiv roditelja dečaka podnete su prekršajne prijave zbog postojanja osnova sumnje da su učinili prekršaj propuštanje dužnog nadzora nad detetom. Inače, nakon prijava o postavljenim bombama, svi učenici, zaposleni i građani su bili evakuisani, a pripadnici policije su izvršili pregled objekata i utvrdili da je svaka prijava bila lažna.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading