I DO 20 CM SNEGA U OVIM DELOVIMA SRBIJE Zahlađenje stiže uskoro, evo koliko će potrajati
Foto: Alo/Ilustracija/Youtube Printscreen/RTV

- U petak i subotu ka nama će sa severa strujati umereno hladan vazduh, dok će se nad Jonskim morem nalaziti slab ciklon. U isto vreme sa zapada će jačati greben jakog anticiklona - piše meteorolog Marko Čubrilo u vremenskoj prognozi za decembar mesec.

U ovakvim uslovima preovlađivaće umereno do znatno oblačno, posebno nad južnim, istočnim i jugoistočnim predelima regiona i još malo hladnije. Nad jugoistokom i istokom Srbije biće kontinualnih padavina u obliku susnežice i snega, dok je sneg moguć i u nizijama ali uz ređe formiranje tanjeg snežnog, pokrivača.

Na planinama se očekuje od 9cm do 15cm snega, lokalno i oko 20cm. U brdsko-planinskom delu jugozapadne, južne Srbije, središnje i istočne BiH i severne Crne Gore od 5cm do 10cm i tamo će sneg dolaziti naletima.

Nad ostalim predelima uglavnom suvo uz ređu pojavu slabih padavina na granici kiše i snega. Duvaće umeren do pojačan severni i severozapadni vetar, a duž Jadrana jaka i olujna bura. Dnevni maksimum u petak do +2 do +8, a u subotu od 0 do +6 stepeni Celzijusa.

U subotu krajem dana vetar u slabljenju. Za vikend su mogući slabi do umereni mrazevi, dok će u nedelju tokom dana preovlađivati sunčano i malo toplije uz maksimum od +3 do +8 stepeni Celzijusa.

Početkom sledeće nedelje uz jačanje uticaja anticiklona pretežno suvo i toplije, samo ponede u kotlinama može biti duže pojave magle. Dnevni maksimum uglavnom do +5 do +14 stepeni Celzijusa, što je znatno iznad poseka za ovaj deo godine. Vetar će biti prvo slab, a od srede i umeren zapadni i jugozapadni. Najtoplije u naredni petak, lokalno i oko +16 stepeni Celzijusa

Oko 21.12 je moguće premeštanje hladnog fronta koji bi doneo prolazno naoblačenje uz vrlo jak sverozapadni vetar, prolazne padavine i umereno zahlađenje te bi oblasti preko 600mnv imale prolazan sneg. Temperature bi bila u padu, posebno na istoku regiona i kretale bi se od 0 do +6 stepeni Celzijusa, ali se jače zahlađenje ne očekuje.

Trenutno ansamble niz ECMWF-a do pred sam kraj meseca nema signal za bilo kakvo konkretnije zahlađenje, napominje meteorolog.

- Do kraja nedelje umereno hladno, na jugoistoku prolazne snežne padavine ali od nedelje ponovo relativno toplo - zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading