ZIMA BI MOGLA DA OKUJE SRBIJU OD OVOG DATUMA Prvi dan 2024. donosi pogoršanje, a evo kad će da ZALEDI
Foto: Alo/Alo!/Ilustracija

- Do kraja godine jutra prohladna, ređe i maglovita. Tokom dana malo do umereno oblačno uz duže sunčane intervale i znatno toplije od proseka - piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju.

Povećanje oblačanosti sa zapada sledi poslednjeg dana u godini. Vetar uglavnom slab, južnih smerova. Minimumi od -2 do +6, a maksimumi od +6 do +15 stepeni Celzijusa. U novogodišnjoj noći najverovatnije suvo, na istoku pretežno suvo uz moguć vrlo slab, prizeman mraz, a na zapadu uz više oblaka minimum oko +5 stepeni Celzijusa.

Prvog dana 2024. naoblačenje ponegde uz kišu, zadžava se relativno toplo uz jugozapadni vetar i maksimume od 5 do +13 stepeni Celzijusa.

- Zatim do narednog vikenda umerano do znatno oblačno i relativno toplo uz pojavu kiše povremeno, posebno u sredu i petak, duvaće umeren, povremeno i pojačan južni i jugozapadni vetar. Snežna granica vrlo visoko, na oko 1000 metara nadmorske visine - najavljuje meteorolog.

Jutra bez mrazeva, cca maksimumi od +5 do +13 stepeni Celzijusa.

Oko 07.01. stoji signal za izemnu sinoptike uz razvijanje sekundarnog ciklona nad Jadranom i u danima posle 07.01. je uz dalje pogorošanje moguće i jače zahlađenjw te bi uslova za sneg bilo i u nizijama regiona. U ovom momentu na ansmble nizu ECMWF-a posle 7. januara stoji signal za hladno i snežno vreme, a sličan trend pokazuje i kontrolni proračun ECMWF modela, stoji u prognozi.

Što se tiče dešavanja u stratosferi, zagrevanje koje je u toku neće biti dovoljno da uslovi razilaženje polarnog vrtloga te neće doći do okretanja vetrova na istočne ali će uslediti značajno slabljenje polarnog vrtloga, njegova dislokacija i slabljenje zonalnih strujanja.

- Šta će dalje doneti januar ostaje da se vidi jer oko 10.01. ima indicija da bi se moglo pokrenuti još jedno zagrevanje stratosfere. Svakako do kraja ove i početkom sledeće godine bez bilo kakvih zimskih odlika vremena - zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading