PAŠĆE 25 CM SNEGA, TEMPERATURA IDE NA MINUS 16! Drastično pogoršanje vremena od Božića, a onda još jedan ŠOK
Foto: Alo/Aleksandar Nalbantjan

- Danas nad jugoistočnim predrlima pretežno oblačno uz kišu povremeno,a mogući su i grmljavinski pljuskovi. U zoni padavina vetar prolazno jak jak zapadni i severozapadni,a van njih uglavnom slav, jugozapadni, uveče razvedravanje - piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

U petak tokon dana malo do umereno oblačno, uglavom suvo i relativno toplo, sa razvijanjem sekundarnog ciklona u Sredozemlju jačaće južno strujanje tako da će nešto kiše već sutra krajem dana btii nad priobaljem i zaleđu severnog i srednjeg Jadrana. Tokom dana južni vetar u pojačanju, kao i jugo na Jadranu. Jutarnji minimum do -1do +6, a dnevni maksimum do +7 do +17 stepeni Celzijusa.

Za doček božića po julijanskom kalendaru i dalje relativno toplo ali uz jačanje južnog vetra i pogoršanje vremena na zapadu, jugu, jugozapadu i severozapadu regiona, dok bi nad ostalim predelima još uglavnom bilo suvo.

- Na planinama, posebno Srbije, BiH i C.Gore jak i olujan južni vetar, u košavskom području jaka i olujna košava, a duž Jadana jak jugo. Dnevni maksimum od +6 do +15 stepeni Celzijusa - upozorava meteorolog.

Drugog dana vikenda (07.01. Božić po julijanskom kalendaru) sledi jače pogoršanje vremena sa kišom. Ulaskom ciklona u srednji Jadran njegov uticaj će sve više jačati, dok će građanjem anticiklona nad severozapadom Evrope po istočnoj periferiji tog sistema ka nama početi transport osetno hladnijeg vazduha.

Kao posledica toga u nedelju posle podne na severu i zapadu,a u toku noći ka ponedeljku nad najvećim delo regiona uz okretanje vetra na severni smer jako zahlađenje uz prelazak kiše u sneg i u nizijama. U nedelju maksimumi od +5 na krajnjem severu do ok +15 ponegde na jugoistoku, uveče u naglom padu.

U ponedeljak pretežno oblačno i osetno hladnije uz povremen sneg, formiranje i povećanje visine snežnog poktivača. Duvaće pojačan, severni vetar, a duž Jadrana olujna bura. Na planinama je moguća pojava snežne vejavice.

Za sada modeli na daju neke visoke akumulacije i nizije bi prema trenutnoj proceni uglavnom akumulirale od 3cm do 10cm snega, dok bi planine, posebno BiH, Srbije i C. Gore mogle imati akumulacije od 15cm do 25cm snega, stoji u prognozi.

U ponedeljak osetno hladnije uz maksimume do -6 do +2 stepena Celzijusa, tako da se nad većim delom regiona očekuje “ledeni dan”. U utorak takođe povremeno sneg, posebno na sveru i istoku regiona, dok bi uveče padavine oslabile i prestale. Severni vetar bi takođe polako oslabio. Minimumi do -9 do -2,a maksimumi do -6 do +1 stepen Celzijusa.

Sredinom sledeće nedelje hladno uz jutarnje mrazeve od -14 do -5, lokalno i oko -16, posebno u planinskim kotlinama, dok bi se maksimumi kretali do -5 do +3 stepena Celzijusa.

Oko 14.01. se naziru efekti stratwrming-a u vidu građanja jakog anticiciklonalnog bloka u polarnim oblastima i oko tog datum sinoptika postaje veoma komplikovana….građenje anticiklona u ovom položaju sigurno nekom delu severne hemisfere donosi jako zahlađenje, ali kojem to će zavisiti od tačnog rasporeda baričkih sistema posle 15.01.

- Pred nama je od 07.01. svakao drastična promena vremena koja nas uvodi i pravu zimu ali nema mesto nikakvom senzacionalizmu… dolazi nam jedno sasvim normalno zimsko zahlađenje uz formiranje snežnog pokrivača i u većem delu nizija, ali nigde ne bi trebao biti viši od oko 10cm dok bi planine dobile i do 25cm snega. Stiže normalno zimsko zahlađenje i nema ni govora o nekoj polarnoj hladnoći koja je ovih dana zahvatila delove Skandinaije i Rusije - zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading