travar Neša Travka
Foto: Alo/Foto privatna arhiva

Narodskim jezikom u kratkim, zabavnim, ali poučnim klipovima Nebojša Stamenović, poznatiji kao Neša Travka, na Instagramu priča o lekovitom bilju, o hrani, zdravlju...

„Lele, lele“, „Ovo ubiva“, „Od mrtva pravi živa“, kaže Neša Travka koji u svojoj „Kući čaja“ priprema obroke od povrća, voća, gljiva šumskih plodova i lekovitih trava.

Neša Travka na svojim snimcima pohuje koprivu, zovu, čuvarkuću stavlja u salate, objašnjava šta i kako iz prirode da koristite da vam koža bude lepša, kako da se podmladite uz samo dva sastojka - svežu breskvu i kiselu vodu, a jedan od videa koji je postao viralan počinje sa „Devojčice, devojke, gospođice, gospođe”.

U životu je imao mnogo nadimaka: Neško Antika, Neško Biblija, Neško Umetnik, kaže za Alo! i otkriva ko ga je krstio Travka.

- Kad sam krenuo mnogo da se krećem po prirodi i ljudima da objašnjavam: „e ova trava, e ona trava...“ i moj drugar Tomica mi je dao nadimak Neša Travka, a onda sam i shvatio da je to moj poziv u životu, da se bavim s trave i da strava izgledam - kaže za Alo! Neša.

On je travar, kulinar, planinar, diplomirani eko-turizmolog i nekadašnji vlasnik restorana, skoro dve decenije istražuje šta sve to postoji u prirodi a što nam može pomoći da živimo duže i kvalitetnije, zdravije. On je i auto-električar, keramičar, vatrogasac, kulinar, planinar, kuvao je za monahe na Hilandaru, a na Instagramu njegovi „jedinstveni recepti na južnjački književni jezik“ okupili su više od 150.000 pratilaca.

travar Neša Travka

Foto Insatgram/printskrin

Njegovi snimci na Instagramu postali su pravi hit, a pratioci mu pišu, traže savete, najčešće ih brine zdravlje.

- Ljudi, poludeo sam od 150.000 pratilaca, svakodnevno mi stiže više od 100 poruka, a na neka pitanja zanemim prosto. Najčešće me pitaju o raznim bolestima, kako da ih izleče na prirodan način - kaže nam Neša, i dodaje u svom stilu da Srbi „najviše boluju od glupost i od promaju, jer Srbi sve znaju, a ništa ne koriste“.

Kad krene zima i praznici, svi jedemo više, masnije, popije se i čašica previše, pa smo ga pitali za savet, ima li neku travku za te boljke, prejedanje i mamurluk.

Recept za dušu

Možete li čitaocima Alo! da date neki recept za dušu?

- Čovek ima telo i dušu. Prvo treba da se očisti telo od otrova (svež vazduh, izvorska voda, šetnja, malo manje hrane), a kad se očisti telo, kreće da se čisti i duša. Ali naravno tu imamo i ispovest, jer gresi se gomilaju i to moraš nekome da kažeš.

 

- Ne jedi s oči, jedi glavom, umom i razumom. Inače je sada vreme pravoslavnog posta i ne treba jesti masno i trebalo bi da se malo uzdržavamo, a to je najbolji lek i za dušu i za telo.

Neša Travka kaže da ne slavi ovu nametnutu Novu godinu.

- Ako se vratimo kroz istoriju, crkvena nova godina počinje prvog septembra, a inače prava nova godina kreće od Sv. Nikole (koji je inače Deda Mraz). Za Božić se jede malo jagnjeta koje ću da spremim na specijalan način, jer osim tih nekoliko dana godišnje ja ne jedem meso.

 

 

A za njega slatkiši su med i neke slatke trave, a šećer ne jede nikada.

- Volim slatkiš od meda, susamovog putera, kakaoa i malo kima - otkriva nam Neša, i objašnjava zašto ne treba da jedemo mnogo meso:

- Moji babe, dede, čukunbabe i dede jeli su meso od slave do slave. Giht je „kraljevska bolest“ koja se dobija od previše mesa u ishrani. Ja meso jedem nekoliko puta godišnje, jer se meso zadržava tri dana u organizmu. Creva čoveka su devet metara sa slabijom kiselinom od životinja (koje imaju oko 4 m creva) i nisu stvorena da bi redovno jela meso - tvrdi Neša, i dodaje da imamo na umu „za svoje zdravlje ti si najvažniji, uzdržavanje u hrani i piću, malo više biljne hrane, čist vazduh, šetnja“ čarobni je recept za dugovečnost.

- Kačamak, paradajz-čorbica, šetnje po čistom vazduhu - njegov su savet kako da se oporavimo posle praznika ako smo neumereni.

ILI-ILI

Kafa ili čaj?

- Čaj. Kafa ne potiče s naših područja pa je naš DNK ne prepoznaje, zatim dehidrira organizam i ima druga štetna dejstva. Kafu možete da pijete od cikorije ili žira.

Kamilica ili nana?

- I kamilica i nana

Šampinjoni ili bukovača?

- Ako nisi uzgajio sam šampinjone, onda bukovače obavezno. Šampinjoni se previše prskaju.

Med ili džem?

- Džem sa medom :) ako je domaći džem, onda može, ako nije, onda med.

Jabuke ili orasi?

- Orasi, jabuke i sok od dunje.

Omiljenu travku baš i nema, kaže, ali bi izdvojio ivu, koju koristi s malo meda i malo polenovog praha.

- Inače volim dosta sve korovske trave koje su tu oko nas, besplatne i zdrave: kopriva, tušt, loboda, crni slez, čuvarkuća...

I za kraj, pitali smo Nešu Travku ima li preporuku kako da smanjimo apetit.

- Zatvori oči - kratko i jasno je poručio.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading