Sneg u Beogradu
Foto: Alo/Alo/Dejan Briza

Što se tiče izlavanja Dunava, Valjajrević kaže da za njega to nije iznenađenje zato što jednom u 100 godina, po vejvovoj formuli, imamo uvek jednu ekstremnu poplavu.

"Imamo nekih do pet jako velikih poplava, ova se računa da je oko 20 posto po veličini, tako da se nisam iznenadio. Ja često studentima i na predavanjima po svetu kažem da nekada ono što je bio sneg sada je kiša. Zato u srenjoj Evropi možemo očekivati više kišnih padavina, samim tim i pritoke Dunava su snažnije. Klimatski ekstremi, klimatske promene, nisu samo visoke temperature nego i ekstremi poput poplava," objašnjava Valjarević.

On dodaje da minus 40 za Finsku nije uobičajno i da je dosta hladnije nego što Finska treba da bude u ovo doba godine u tom delu, kada bi temperatura trebala da bude do minus 20.

Sa druge strane u Srbiji je 15 stepeni.

"Prognozirao sam da će Srbija biti jako topla.Imamo jedno zahlađenje sledeće nedelje, ali ni to nije tišično za januar, možda minus 2 u ponedeljak, u utorak minus 3 maksimalno niska, dnevna tu oko nule, a na žalost snega u Beogradu možda dva dana, da se zabele automobili i krovovi, ali nećemo videti pravi sneg," kaže Valjarević.

"Situacija je vrlo alarmantna", dodaje on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading