KOLIKO KOŠTA BOŽIĆNA TRPEZA? Proverili smo cene stvari koje svaka srpska kuća ima za Božić i Badnji dan
Iako prva i za mnoge glavna stvar pred Božić - badnjak, može da vas začudi svojom cenom, ne očajavajte, ostali proizvodi su uglavnom na akcijama ovih dana.
Pomenuti badnjak prodaje se i na pijacama, ali i u većim radnjama, pa dok je onaj iz domaće radosti uglavnom ukrašen tračicama, žirovima, pa i šljokicama i košta između 250 i 400 dinara, u velikim lancima ga je moguće naći i za 100.
Kako kažu sveštenici, ovim elementom ne treba da se opterećujete, jer veličina, ukrasi ili raskoš badnjaka ne pokazuju vašu veru.
- To je simpatičan deo narodnog folklora, ali za samu veru nije naročito značajan - rekao je ranije sveštenik Marko Jeftić za Alo!
Ako izaberete neki ukrašeniji badnjak, veći, pa još uz njega dobijete i mlado zeleno žito u saksiji, cena takvog aranžmana na Kalenić pijaci u Beogradu kreće se i do 1.200 dinara.
Računica
prebranac 500
riba 1.500
pita 280
sok 500
suvo voće 1.000
voće 1.000
kolači 700
badnjak 250
Ukupno 5.730
Pošto se na Badnji dan posti, hrana koja se sprema je bez mesa i mleka, ali zato uglavnom ima ribe, pečuraka, pita, suvog voća, posnih slatkiša...
Gotovo nezaobilazni prebranac za celu porodicu ove godine možete da spremite za manje od 500 dinara, s obzirom na to da ove godine kilogram šarenog pasulja košta od 350 (cena u marketima) do 500 dinara (cena na pijacama u Beogradu).
Kada je riba u pitanju, cene su slične kao prošle godine, iako su mnogi mislili da će tokom posta da skoče. Kilogram šarana u marketima košta 600, dok je pastrmka 700 dinara. Cena kilograma sveže pastrmke u ribarnicama je 990, dok je orada 1.480 dinara. Kada je reč o ceni soma, zamrznuti košta 1.100 dinara, dok je šaran iz Srbije pripremljen 1.800, a svež 1.500 dinara.
Obavezne pite prave se uglavnom sa pečurkama, krompirom, kupusom. Pola kilograma kora, što je dovoljno za jednu domaćinsku pitu, košta 100 dinara, a pečuraka 130, praziluk je u proseku 50 dinara po komadu, pa jedna pita ispadne oko 280 dinara.
Cena suvog voća je prošle godine skočila od 50 do 100 dinara, zavisno od vrste. Na pijacama ono drži cenu, pa tako za 100 grama suvih šljiva ili smokvi morate izdvojiti i do 300 dinara. Suvo grožđe i urme mogu se naći po ceni od 500 dinara po kilogramu. Tu su i suve višnje, breskve i sušena dunja, sve koštaju isto - 1.000 dinara za kilogram. Za sušene kajsije, treba platiti 1.250 dinara po kilogramu. Sve ove voćke, ako imate sreće da pronađete one sušene bez hemikalija, koje su još lepše od svežih, i dvadesetak odsto su skuplje.
Ako se doda i neki sok, domaći ili iz fabrike, lista i račun rastu. Litar domaćeg soka na rastvaranje možete na pijacama naći između 500 i 700 dinara, koliko bi stalo i da kupite nekoliko flaša već napravljenog soka, odnosno negaziranih u tetrapaku. Nešto manje bi vas koštala nezdrava gazirana varijanta.
Svemu bi trebalo dodati i nešto svežeg voća i kolača. Kilogram banana ovih dana košta između 170 i 210 dinara, jabuke su i dalje najisplativije na pijacama, pa kilo košta od 85 do 160, u zavisnosti od sorte, pomorandža je između 100 i 200 dinara za kilogram. Sa niskom cenom nas je iznenadio mediteranski nar, koji ovih dana košta između 80 i 150 dinara. Mandarine koje su sada popularne kreću se između 150 i 180 dinara.
Ako želite da se za badnje veče počastite i nekim kolačima, kilogram možete kupiti po ceni od 1.000 do 2.000 dinara, u zavisnosti od proizvođača, a ukoliko ih sami spremate, cela jedna posna baklava koštaće vas oko 700 dinara.
Ukupno, ukoliko ne uzmete baš sve sa ovog spiska, ali priredite porodici lepu i bogatu trpezu, potrebno vam je nešto manje od 6.000 dinara.
BONUS VIDEO:
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)