pečenje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ukoliko nabavku i ugovaranje niste izvršili na vreme, šanse da to učinite dana su minimalne.

Što se tiče cene “žive vage” prasadi u Srbiji, ona je u kontatntnom porastu poslednjih mesec dana - od 450 do 500 dinara, potom 600, što je bila najčešća cena pre dve sedmice, a otkako je počela 2024. godina dostigla je najavljenih 700 dinara po kilogramu.

Po oglasima na internetu prasad za pečenicu danas se prodaju i za 800 dinara kilogram, ali je reč o vrlo ograničenim količinama, dok pojedini trgovci, što su ipak pojedinačni slučajevi i odnose se na prasad do 20 kilograma telesne mase, cene ih i za neverovatnih 1.000 dinara po kilogramu.

Što se tiče pečenjara, cene su ove sedmice pre Božića takođe skočile.

Na području glavnog grada, kao što je i očekivano, pečenje na kilogram je najskuplje u Srbiji – praseće se, zavisno od pečenjare, kreće u rasponu od 2.400 do čak 3.300, dok je cena jagnjećeg pečenja od 2.800 do celih 3.800 dinara za kilogram. U unutrašnjosti Srbije, pak, još uvek je moguće naći kilogram prasetine za 2.000, mada je najčešća cena, pre svega na području gradova, 2.500 dinara, dok se kilogram jagnjećeg pečenja kreće u rasponu od 2.500 do 3.000 dinara.

Sve popularnije su takozvane praseće „bajadere“, odnosno, otkošćeno i na sitne kocke sečeno meso. Cena “bajadere” je u proseku za 500 dinara viša nego pre godinu dana i kreće se od 2.500 do 3.000 dinara, a zašto je kilogram ovog prasećeg specijaliteta negde čak i jeftiniji nego običnog pečenja, odgovor leži u tome što se “bajadere” mogu pripremiti ne samo od prasadi, nego i od svinja težih od 30 kilograma. Najskuplja varijanta pečenja uoči ovog Božića jeste otkošćeno rolovano, čija se cena kilograma u pečenjarama kreće od 3.600 za praseće, odnosno, od 4.500 za jagnjeće.

Tražnja je, kako ističu u pečenjarama, velika, tako da danas na Tucindan imaju pune ruke posla, a rezervacije su, zbog ograničenih količina, bile potrebne još pre dve sedmice u vreme Božića po gregorijanskom kalendaru.

- Jer, u odnosu na prošlu godinu procena je da je ponuda žive prasadi bar za četvrtinu manja, a pošto je tražnja standardno velika, cene su morale da budu više - kažu u pečenjarama, dodajući da uslužno pečenje prasadi, zavisno od težine, košta do 2.000 do 3.000 dinara.

Konačno, za one koji odluče da za Božić sami pripreme taj deo mesne trpeze, kilogram prasetine u mesarama košta između 620 i 850 dinara, dok se kilogram jagnjetine prodaje po najčešćoj ceni od 1.300 dinara.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading