Duško Jovanović
Foto: Alo/Promo

Predstavnici industrije osiguranja zadovoljni su ostvarenim rezultatima u godini za nama. Industrija je stabilna i nastavljena je višegodišnja tendencija rasta. Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović kaže da smo blizu nivoa na kojem građani neće postavljati pitanje da li je osiguranje potrebno, već kakve su ponude na tržištu. Najvažnije je da su tehničke rezerve, od kojih zavisi isplata šteta, iznad potrebnog nivoa i da zastoja u isplati neće biti, dodaje Jovanović.

Šta je obeležilo godinu za nama?

- Za razliku od ranijih godina, kada su najveći uticaj na celu ekonomiju, pa i na osiguranje imale pandemija izazvana koronom i inflacija na svetskom nivou, u 2023. godini to su bile superćelijske oluje. Tri takva katastrofalna događaja napravila su štetu od nekoliko stotina miliona evra. I godinu za nama obeležio je rast šteta, ali i građani shvataju da je polisa osiguranja najbolji vid zaštite, pa registrujemo njihovo povećano interesovanje za kupovinu osiguranja. Inflacija šteta nije uticala na isplatu naknade oštećenim građanima. Štete će i nadalje biti isplaćivane bez zastoja jer je osiguranje stabilno, što govori o fleksibilnosti industrije, ali i primeni mera i preporuka koje je NBS, s guvernerom Jorgovankom Tabaković na čelu, na vreme donela. 

Šta očekujete u 2024. godini i koji će biti najveći izazovi? 

- Sve prognoze govore da će doći do smirivanja glavnog izvora problema, a to je globalna inflacija koja se preliva i na naše tržište. To će pozitivno uticati i na osiguranje, pa očekujem još bolje rezultate i nastavak rasta. Glavni argumenti su mi rast i razvoj u prethodnih deset godina, od kojih su neke bile možda i najteže za poslovanje u poslednjem veku. Verujem da će poverenje građana u osiguranje, kao najbolji vid zaštite imovine i zdravlja, nastaviti da raste, što će znatno povećati obuhvat osiguranja. Sa druge strane, klimatske promene i u okviru toga superćelijske oluje su takvog intenziteta da prave više šteta na koje moramo da se naviknemo, ali i da taj problem rešavamo. Pitanje katastrofalnih događaja i dalje je otvoreno i bez sistemskog rešenja, a u tome osiguravači mogu značajno da pomognu.

Da li će se i u kojoj meri menjati uslovi poslovanja?

- U okviru nastavka rada na izmenama Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju očekuju značajne promene i dodatno približavanje uslovima poslovanja koji važe na razvijenim tržištima. Limiti za naknadu šteta po saobraćajnoj nezgodi biće povećani sa postojećih 200.000 evra za materijalnu i milion evra za nematerijalnu štetu, što ide u korist oštećenih građana. Očekujem i da bude preciziran status garantnog fonda iz kojeg se isplaćuju štete koje pričini neosigurano, nepoznato vozilo ili vozilo nad čijim društvom za osiguranje je pokrenut stečaj. To je izuzetno značajno za UOS jer očekujemo proširenje regresnih prava sa vlasnika i na vozača vozila kojim je pričinjena šteta. Trenutno imamo apsurdnu situaciju da je vozaču koji je upravlјao vozilom pod dejstvom alkohola ili droge i izazvao nezgodu u interesu da društvo čiju polisu AO poseduje to vozilo ode u stečaj, jer će garantni fond isplatiti štetu, ali se neće  regresirati.

Da li će u okviru tih izmena biti proširena javna ovlašćenja UOS i garantnog fonda?

- Trebalo bi ih proširiti u delu distribucije Zapisnika MUP o uviđaju. Trenutno zbog drugih akata kojima se štite podaci o ličnosti postoje poteškoće da oštećeni dobiju Zapisnik o uviđaju. MUP ih elektronskim putem dostavlјa UOS, ali mi nemamo pravo da ih distribuiramo oštećenima i očekujem da najavlјene izmene Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju to razjasne.

Kakvi su planovi Udruženja za ovu godinu?

- Udruženje je preuzelo od Dunav osiguranja stručni časopis „Tokovi osiguranja”, koji ove godine proslavlja 40 godina postojanja. Časopis je uključen u Međunarodni sistem za serijske publikacije i na listi je naučnih časopisa Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Godine 2020. uvršten je u kategoriju vrhunskog časopisa nacionalnog značaja – M51. Cilj Udruženja je da se u što kraćem roku obezbedi kategorija M24 – nacionalni časopis međunarodnog značaja. Od ostalih planova izdvojiću nastavak rada na edukaciji građana o značaju osiguranja, kao i organizovanje tradicionalnih konferencije za pravnike, stručnjake u IT sektoru osiguranja i Srpske dane osiguranja u novembru.

Premija premašila milijardu

I u 2023. godini ukupna premija je premašila milijardu evra. U prethodnoj deceniji premija po glavi stanovnika uvećana je sa 79 na 171 evro, a više nego duplirane su ukupna premija i iznos rešenih šteta. 

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading