RTRS
Foto: Printscreen

U klasičnoj sačekuši na putu Višegrad-Foča na Dan Republike Srpske 1999. godine ubijen je Dragan Gagović, trener Karate kluba "Sutjeska" iz Foče.

Tog dana Gagović se vraćao iz Srbije, na planinu Taru vodio je decu na sedmodevni karate seminar.

U belom "golfu 2" zajedno s njim bilo je petoro dece, Boško Ivanović, Milica Đoković, Sonja Bijelović, Mihaela Marić, Jelena Pjano, svi starosti od 11 do 13 godina.

Kada su prešli most na Utiprači, "golf" je naišao na čelične "ježeve" i na njih je tad otvorena paljba u trouglu.

Gagović je bio toliko priseban da u poslednjim trenucima auto okreće ka desnoj strani puta kako ne bi završili u kanjonu Drine i svojim tijelom, još živ, pokriva Mihaelu Marić.

Iz prevrnutog vozila počeli su da se izvlače izbezumljeni mališani, čudom nepovređeni, u koje su francuski vojnici uperili repetirane puške.

Deca su ispitivana i podvrgnuta maltretiranju do te mere da su francuski vojni psiholozi pokušali da ih ubede kako su sve sanjali, podseća  katera.news.

Jedna od devojčica je pokazala i plišanog zeca kroz kog je prošao metak.

Francuski vojnici do danas nisu odgovarali za ovaj zločin i zbog toga što su u opasnost doveli živote nevine dece.

Vojislav Bodiroga, Gagovićev prijatelj i kolega ispričao je za "Vreme" kako je tekao kobni dan, u kom je Gagović brutalno, i bez razloga likvidiran!

- S Tare smo nas trojica trenera s desetoro dece krenuli 9. januara izjutra. U Draganovom golfu, osim njega, bile su još četiri devojčice i jedan dečak, svi između 11 i 13 godina. Mi smo išli iza njih pošto se, uprkos dogovoru, nismo našli u Višegradu. Kod Ustiprače, na mostu koji vodi prema Čajniču, naišli smo na barikadu: preprečen kamion SFOR-a i dvojicu vojnika bez ikakvih oznaka. Oni su nam rekli da je put zatvoren zbog mina, a na pitanje gde je naša policija, odgovorili su da ona o tome nije obaveštena. Pustili su nas negde oko jedan i petnaest. Nedaleko odatle, na jednom prevoju, videli smo Draganov golf prevrnut na krov. Stali smo i videli krv i delove mozga na krovu izrešetanog automobila, dečji šal i suvenire ponete sa Tare. Dragana i dece nije bilo. Deca su stigla u Srbinje tek oko 6 sati, u međuvremenu su ih držali, ispitivali i valjda ih ubeđivali da nisu videla to što su videla već da su sanjala - kazao je on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading