SPREMITE SE ZA DRASTIČNU PROMENU VREMENA Od -10 do +18 za manje od 24 časa, a onda će opet ZALEDITI
Foto: Alo/Ilustracija/Youtube Printscreen/RTV

Posle današnjeg uglavnom sunčanog dana u toku noći postepeno naoblačenje koje će već sutra usloviti padavine, prvo na zapadu i jugozapadu,a zatim i nad ostalim predelima. U nizijama uglavnom kiša, koja se ponegde na kratko može i lediti pri tlu, piše Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju do kraja januara.

Uz pretežno jugozapadno vazdušno strujanje dnevni maksimum do oko +3 na severu do oko +10 stepeni Celzijusa ponegde na jugu regiona. Posle podne i uveče sa premeštanjem hladnog fronta vetar u okretanju na severni i na kratko može biti pojačan.

Uz zahlađenje snežna granica koja će se u prvom delu dana uglavnom nalaziti na oko 800mnv brzo pada ispod 300mnv, prvo na severu regiona i tamo bi kiša trebala preći u sneg.

- Nad ostalim delom regiona uz zahlađenje prelazak kiše u sneg u toku noći i u utorak pre podne tako da bi nad većim delom regiona došlo do obnavljanja manjeg snežnog pokrivača visine do 1cm do 10cm. Na planinama će biti od 10cm do 15cm snega, zavisno od nadmorske visine - stoji u prognozi.

U utorak maksimum od 0 do +4 stepena Celzijusa uz prestanak padavina i razvedravanje u drugom delu dana tako da će noć ka sredi biti hladna uz mraz između -10 i -2 stepena Celzijusa.

Međutim već u sredu tokom dana uz ponovno jačanje južnog strujanja pretežno sunčano i toplije uz maksimume do +4 do +12 stepeni Celzijusa, tako da će se sav moguć snežni pokrivač u predelima ispod 800mnv brzo otopiti. Tokom posle podneva novo pogoršanje uz kišu treba očekivati na jugu, zapaadu i jugozapadu regiona, dok će južni vetar polako jačati. U četvrtak veoma toplo i vetrovito uz smenu oblaka i sunca i pojavu kiše, a mogući su i pljuskovi.

Duvaće pojačan, na planinama i jak do olujan južni i jugozapadni,a u košavskom području jugoistočni vetar. Duž Jadrana jugo. Uz jako južno strujanje maksimumi znatno iznad proseka, uglavnom od +9 do +18 stepeni Celzijsua, hladnije na samom isotku Srbije i zavetrini košave gde će uz tmurno vreme biti oko +4 stepena Celzijusa.

U petak će se preko nas premeštati sekundaran ciklon i hladan front što će usloviti jače pogoršanje uz padavine i osetno zahlađenje, prvo na severu regiona. Brzina samog zahlađenja će biti poznata tek oko sredine nedelje ali bi kiša tada vrlo brzo trebala preći u sneg i to ne samo na planinama nego i u nizijama regiona.

Maksimumi pri sadašnjoj projekciji brzine zahlađenja u petak od oko 0 na krajnjem severu do oko +13 na krajnjem jugoistoku regiona. Opet će biti moguće formiranje snežnog pokrivača i u nizijama ali hoće li se ona zaista i formirati znaćemo tek oko srede. Svakako neće biti preko 5-8cm. Planine, posebno preko 900mnv mogu očekivati konkretniji sneg.

Za naredni vikend hladno i uglavnom suvo, mada bi još u subotu uz pojačan severozapadni vetar moglo biti naleta snega. Minimumi od -11 do -2,a maksimumi od -1 do +5 stepeni Celzijusa, što je u okvirima proseka za januar.

Posle 23.01. deluje da sledi nešto duži period relativno toplo vremena uz ređu pojavu padavina, dok pred sam kraj ovog i početkom sledećeg meseca i dalje stoji signal za izmenu sinoptike koja bi nas, u koliko se i realizije mogla vratiti u pravu zimu.

- Narednih dana svakao vrlo promenljivo vreme, česte i značajne temperaturne oscilacije uz mešovite padavine i povremeno formiranje manjeg snežnog pokrivača i u nizijama - zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading