Vremenska prognoza
Foto: Alo/Ilustracija

- U četvrtak će se preko nas u toplom sektoru ciklona sa jugozapada premeštati veoma topla vazdušna masa te će temperature biti znatno iznad proseka i maksimumi će ponegde, posebno u fenskim oblastima BiH i Srbije dostizati i oko +18 stepeni Celzijusa - piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Uz promenljivu oblačnost smenjivaće se sunčani i kraktotrajni kišni periodi, a moguća je i pojava pljuskova uz ređu pojavu grmljavine. Duvaće umeren do pojačan, na planinama na udare i jak južni i jugozapadni, a nad košavskim područjem jugoistočni vetar. Jedino će na krajnjem istoku Srbije (zavetrina tople košave) biti tmurno i hladno uz maksimum oko +3 stepena Celzijusa.

U noći ka petku prvo nad zapadnim i severozapadnim, a u toku petka i nad većim delom regiona prodor hladnog fronta uz konkretnije padavine, okretanje vetra na pojačan do jak severozapadni smer i naglo zahlađenje tako da će u petak pre podne na severu i severozapadu, a do kraja dana u petak nad većim delom regiona kiša i u nižim predelima preći u sneg.

Na samom jugoistoku Srbije i jugu Hercegovine kao i nad južnim Jadranom zahlađenje stiže tek u petak posle podne. U petak bi se maksimumi trebali kretati od oko 0 na severu i severozapadu do oko +8 na jugoistoku regiona.

Očekivana količina snega i dalje dosta varira. Za sada se za najveći deo nizija simulira tanji snežni pokrivač do 1cm do 6cm, dok bi najviše snega trebali dobiti planinski predeli jugozapadne Hrvatske (Gorski Kotar), planinski deo zapadne, središnje i istočne BiH, planine zapadne, jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije kao i sever C.Gore gde bi se do subote posle podne akumulacije mogle kretati od 15cm do 25cm, lokalno i malo više, navodi se.

U petak vrlo vetrovito uz pojačan do jak severozapadni vetar. Posle prestanka padavina noć ka nedelji vedra i vrlo hladna uz mraz do -11 do -2, lokalno i oko -13 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimum od 0 do +4, a na jugu regiona oko +7 stepeni Celzijusa, slično i u ponedeljak uz malo više maksimume dok bi zatim otoplilo te bi se oko 24.01. maksimumi mogli kretati od +5 do +13 stepeni Celzijusa.

Oko 26.01. je moguće prolazno, manje, zahlađenje verovatno bez ili uz vrlo slabe padavine tako da bi se oko 27.01. maksimumi mogli kretati od +1 na istoku do oko +7 na zapadu regiona.

- Poslednjih nekoliko dana u mesecu verovatno malo topliji od proseka uz moguće padavine oko 31.01 - najavljuje Čubrilo.

Signal za izmenu sinoptike uz duži hladniji period tokom februara 2024 je i dalje prisutan na gotovo svim proračunama ali za preciznije određevanje snage i dužine trajanja ovog mogućeg zahlađenja će se ipak morati sačekati barem do sredine sledeće nedelje.

- Posle prolećnog četvrtka, petak nas naglo vraća u zimu, a nešto snega će imati i veći deo nizija reigona. Neće to biti nikavo jako zahlađenje, temperature će se u petak i za vikend kretati oko proseka, samo će ono doći posle veoma toplog četvrtka pa će subjektivan osećaj zahlađenja biti jako izražen. Jače, dugotrajnije, zahlađenje je moguće početkom februara - zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading