toplo hladno
Foto: Shutterstock/Alo!/Aleksandar Nalbantjan/Shutterstock

Ovih dana Srbija je pod uticajem veoma snažnog anticiklona, uz veoma visok vazdušni pritisak, pa je vreme suvo i stabilno.

Srbija se nalazi na obodnom delu hladne vazdušne mase sa istoka, koja se spustila preko oblasti Crnog mora i istoka Balkana sve do Grčke, Turske i istoka Mediterana, a tim predelima donosi obilne kiše, sneg i olujne vetrove.

Iako je u Srbiji otoplilo, da se nalazimo u srcu zime podsetiće nas hladne noći i jutra, uz umeren, pa i jak mraz. Temperatura u Srbiji juče se lokalno spustila i do -14°C, a umeren, ponegde i jak mraz očekuje se i danas širom Srbije.

Ipak, tokom dana se očekuje toplije, a uz vedro vreme maksimalna temperatura biće do 10°C, a narednih dana u mnogim predelima i iznad 10°C.

Petak  će samo prolazno doneti naoblačenje i tek ponegde kišu, na višim planinama sneg.

Očekuje se tek manji pad temperature vazduha i to u petak tek za nekoliko stepeni.

I dok će kraj januara obeležiti umeren i jak mraz u jutarnjim časovima, početak februara doneće osetniji porast temperatura i jutarnjih i dnevnih, pri čemu će izostati i jutarnji mrazevi.

Ako izuzmemo sam početak februara, kada se očekuje tek kratkotrajno i prolazno pogoršanje vremena, veći deo prve dekade februara proteći će u znaku veoma toplog vremena, uz temperature znatno iznad proseka, s obzirom na to je prosek od 2 do 6°C.

Inače, maksimalna temperatura u periodu od 3. do 10 februara kretaće se od 10 do 15°C, a oko 5-6. februara i do 18°C, lokalno i do 20°C.

Iako za sada postoje male naznake da posle 12. februara dođe do promene sinoptičke situacije i dođe do prvo manjeg zahlađenja, ono je za sada minimalno, tako da postoji mogućnost da prva polovina februara prođe bez onog pravog zimskog ugođaja.

Prognoza za 1. februar


U Srbiji će danas tokom dana biti pretežno sunčano, sa slabom prolaznom kišom tokom noći i najnižom temperaturom od -10 do -1 a najvišom od 6 do 12 stepeni Celzijusa. 

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ujutro se očekuje slab i umeren mraz, tokom dana pretežno sunčano. Posle podne postepeno naoblačenje sa severa, slaba prolazna kiša uveče se očekuje u Vojvodini, a tokom noći mestimično i u ostalim krajevima. Na planinama će tokom noći provejavati sneg. 

Vetar će biti slab promenljiv, uveče i noću u skretanju na slab do umeren severozapadni. 

I u Beogradu danas ujutro slab i umeren mraz a tokom dana pretežno sunčano uz slab promenljiv vetar. Najniža temperatura u glavnom gradu biće od -6 do -1, a najviša dnevna oko 9 stepeni. 

Uveče će doći do naoblačenja, tokom noći sa slabom kišom uz slab i umeren severozapadni vetar. 

Da li je zimi došao kraj?

Ovakvo vreme mnoge će navesti da je zimi došao kraj iako je do njenog kalendarskog kraja ostalo više od mesec i po dana.

Dugoročne prognoze nisu u potpunosti pouzdane, ali to ne znači da zimu u ovom trenutku treba u potpunosti otpisati. Ono što je zasigurno, u drugoj polovini februara sigurno će doći do hladnijeg vremena, pada temperature, pa i pojave snega, ali u ovom trenutnku se to za sada ne može precizirati.

Mart, iako označava prvi prolećni klimatološki mesec, i te kako zna da donese prave zimske ugođoje sa obilnim snegom i vrlo niskim temperaturama. Tako je mart 2005. godine doneo polarni udar iz Sibira sa ledenim temperaturama i obilnim snegom.

Ako se vratimo u blisku prošlost, 1. marta 2018. godine temperatura u Somboru je opala na -25°C. Srećom, ovakve ekstremne pojave su veoma retke.

Ne samo mart da iznenadi zimom, već se tako nešto može dogoditi i kada već uveliko zakoračimo u proleće, odnosno tokom aprila.

Tako je prošlogodišnji april delovima Srbije i Beograda doneo veoma hladno vreme, ali i najobilniji sneg otkad se vrše merenja, pri čemu je negde palo i do 30 centimetara.

Sve u svemu, iako je pred nama period nalik prolećnom, uz temperature znatno iznad proseka, zima još uvek nije gotova, piše Telegraf.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading