operacija katarakte o trošku RFZO
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) zaključio je ugovore sa privatnim zdravstvenim ustanovama za operacije katarakte za 2024. godinu.

Operaciju senilne i presenilne katarakte osiguranici ove godine mogu da obave u 28 privatnih bolnica, među kojima su i dve nove. Spisak privatnih ustanova u kojima se navedene usluge mogu obaviti na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja objavljen je na sajtu RFZO.

- Na listi čekanja je oko 19.000 osiguranika, sada je taj broj manji nego ranije, kada to osiguranici nisu mogli da urade i u privatnim klinikama - rekla je Ivana Đunisijević iz RFZO.

Važna informacija za pacijente jeste da ne moraju prvo da probaju da zakažu operaciju u državnoj bolnici, već mogu odmah da se opredele za opciju da to urade na privatnoj klinici, rekla je Đunisijević.

Koliko se čeka

- Ako je neko na listi za čekanje, a pacijent se opredeli da to uradi u privatnoj klinici, vrlo brzo će mu biti zakazano. Čim se zadovolje obavezne birokratske formalnosti, pacijent sakupi potrebnu medicinsku dokumentaciju i ako se oseća dobro, zakazuje se operacija. To može sve da se završi za mesec dana - objasnila je Ivana Đunisijević gostijući na TV Prvoj.

Najvažniji i jedini uslov

- Prvi i osnovni uslov da bi neko mogao da se operiše preko Fonda jeste da se nalazi na listi čekanja državne ustanove jer može odmah da se prijaviti za započinjanje procedure - rekla je Đunisijevićeva, i dodala da devetu godinu zaredom RFZO poziva osigurana lica s liste telefonom, pa je veoma bitno da osiguranici ostave tačan broj telefona ustanovi u kojoj ostavljaju podatke.

Poziv, dogovor, participacija

- Kolege iz RFZO pozivaju osiguranike, objašnjavaju im kakva je procedura upućivanja u privatne ustanove, a nakon što se izjasne za tu opciju, objasne im na koji način da to urade. Republički fond plaća kompletnu operaciju i tri pregleda. Jedino se plaća participacija, ona nije visoka, obračun zavisi od cene sočiva koja se ugrađuju (20 odsto od vrednosti sočiva koje se ugrađuje). Naravno, oni koji su oslobođeni ne plaćaju participaciju. Operaciju katarakte ove godine moguće je uraditi u 28 privatnih zdravstvenih ustanova, potpisan je ugovor sa još dve više nego prethodne godine, pa možemo da kažemo da su skoro sve privatne klinike sa teritorije Srbije uključene u ovaj proces - rekla je Đunisijevićeva.

Nema izbora, ali ima dogovora

Iako pacijent ne bira kliniku u kojoj će zahvat biti urađen, sve je stvar dogovora, pogotovo ako se osoba već lečila kod nekog lekara. Važno je napomenuti i da ukoliko se zahvat vrši van područja matične filijale, RFZO refundira i putne troškove.

Procedura

1. Svako ko ima problem s vidom, sumnja da ima kataraktu, treba prvo da ode kod svog izabranog lekara u dom zdravlja koji će ga uputiti u zdravstvenu ustanovu, klinički centar, i ako specijalista dijagnostikuje kataraktu, da je oko za operaciju, stavlja ga na listu.

2. Nakon toga osiguranika poziva RFZO, predočava mu mogućnosti za operaciju u privatnoj ustanovi i anketira ga da li je zainteresovan.

Ukoliko je neko propustio poziv, pogrešno  upisao broj telefona, promenio broj telefona, u svakom momentu se može javiti Republikom fondu ili matičnoj filijali, direkciji ili kontakt centru (kontak.centar@rfzo.rs), uneti izmene i ući u proces pripreme za operaciju.

- Znači, ako neko nije primio poziv iz RFZO, a želi da se operiše privatno, preko Fonda, može da s nama stupi u kontakt i zakaže operaciju u privatnoj ustanovi s kojom RFZO ima ugovor - napominje Ivana Đunisijević

3. Ako se pacijent opredelio za operaciju u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, dobiće pozivno pismo na kućnu adresu u kojem piše gde treba da se javi i kada i šta od dokumentacije treba da pripremi. To je sve.

4. Kad se završi operacija jednog oka, a potrebna je i na drugom, kao i kod svih operacija na parnim organima, procedura se ponavlja.

- Pozivamo sve osiguranike koji treba da operišu drugo oko da se jave, niko ih neće pozvati, sami moraju da se jave svojim lekarima kojih ih stavljaju na listu čekanja i uđu u proceduru za novu operaciju.

Komplikovani slučajevi moraju u državnu bolnicu

Situaciju u kojoj privatna ustanova vraća pacijenta državnoj imamo u slučaju da je zahtev previše komplikovan ili da postoje pridružena oboljenja, pa je samim tim potreban i sveobuhvatniji pristup.

Koga zvati i gde doći

Građani koji žele da zakažu operaciju katarakte u privatnoj ustanovi o trošku države mogu da se jave kontakt centru Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na broj 0700/333-443 ili mogu doći lično u republičku direkciju Fonda, koja se nalazi u Ulici Jovana Marinovića 2, u Beogradu.

I vantelesna oplodnja na teret RFZO

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) zaključio je ugovore sa privatnim zdravstvenim ustanovama i za pružanje usluga vantelesne oplodnje za 2024. godinu. Ove godine vantelesna oplodnja o trošku RFZO može da se obavi u 16 privatnih klinika, što je jedna više nego prethodne godine. Pravo na vantelesnu oplodnju o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja imaju žene do 45 godina i to neograničen broj pokušaja za prvo dete, odnosno dva stimulisana pokušaja i tri krioembriotransfera za drugo dete. Vantelesna oplodnja na teret RFZO omogućena je ženama do 45 godina i uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija, tri stimulisana postupka i tri krioembriotransfera uz jedan uvoz reproduktivnog materijala.

BONUS VIDEO 

@alo_portal “Zakuvavanje” Dačić - A od Erdogana, baklave! Celu emisiju sa Ivicom Dačićem pogledajte na našem YouTube kanalu! #alo #alodnevnenovine #alonovine #ivicadacic #zakuvavanje #fypシ #fypシ゚viral #foryoupage #fyp #viraltiktok ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading