PROGLAŠENO NAJBOLJE SUVO MESO NA SVETU Naši izgleda presolili svoje, komšije bolje prošle
Poznati gastro portal Taste Atlas objavio je listu najbolje ocenjenih suvih mesa sveta, i dok smo pokušavali da prepoznamo gde se nalaze naši kandidati, kao i pršute i pečenice iz komšiluka u kojima uživamo, u vrhu liste su se isticali mahom mediteranski specijaliteti.
Na prva tri mesta se nalazi varijacija iste španske šunke, odnosno Jamón Ibérico. Ova šunka i njene podvrste zavise od vrste svinje koje se prave, da li su regualrne boje ili crne. Ono što je bitno, je da se ne drže u zatočeništvu, već se kreću slobodno i mimo farmi, gde se hranili kukuruzom, žirom i drugom hranom. Rezultat je šunka tamnocrvene boje sa delićima masti.
Za suvo meso su rekli da je bosanski specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suvo, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna veština i znanja.
Za njegušku pršutu kažu – to je svinjska šunka koja se tradicionalno soli morskom solju, presuje da bi se uklonila višak tečnosti, zatim dimi i suši na hladnom planinskom vazduhu, nakon čega se ostavlja da sazri, tako da ceo proces obično traje oko godinu dana. Meso se dimi preko bukovog drveta, dajući jedinstven ukus i aromu ovoj poslastici, prenosi City magazin.
Suvo meso iz Srbije
Što se tiče domačih predstavnika na 19. mestu se nalazi užička pršuta. Kako kaže Taste atlas „za pripremu ovog mesnog proizvoda mogu se koristiti goveđe, svinjsko i ovčeće meso, iako je najtradicionalnije goveđe. Najfiniji komadići junećeg mesa iz delova buta i donjeg kraja leđa, od 4 do 6 godina se soli, zatim dimi suvim bukovim drvetom i suši se na hladnom planinskom vazduhu. Konačni proizvod se odlikuje tamno braonkastocrvenom spoljašnjošću, tamnocrvenom unutrašnjošću sa jakim ukusom govedine“.
Naša hrana se opet pojavljuje tek na 49. mestu. U pitanju je zlatiborska pršuta. Za nju kažu da se obično vezuje za selo Mačkat. Prateći vekovni način pripreme, ovaj mesni specijalitet se obično pravi od najkvalitetnijeg goveđeg ili svinjskog mesa koje je soljeno, zatim hladno dimljeno i sušeno na vazduhu.
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)