Nevreme u Srbiji
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock, ilustracija

- Danas vetrovito i veoma do izuzetno toplo uz južni vetar čiji udari na planinama povremeno mogu biti i olujni. Povremeno će biti kiše i pljuskova, posebno nad južnim, zapadnim, severozaopadnim i kasnije jugoistočnim delovima regiona. U toku posle podneva i večeri južni vetar u slabljenju i na severozapadu Hrvatske u okretanju na severozapadni smer - piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Od nedelje neznatno hladnije ali i dalje toplije od proseka. Maksimumi će se kretati od +5 do +13 stepeni Celzijusa, što je i dalje iznad proseka, ali ne tako ekstremno kao ovih dana.

Duvaće slab, u ponedeljak ponegde i umeren, severozapadni vetar. Kiše će biti povremeno, posebno u ponedeljak ali se obilnije padavine ne očekuju, navodi se.

Snežna granica će se kretati negde na oko 800mnv ali bilo kakav konkretniji sneg samo ponegde preko 1100mnv. Sredinom nedelje suvo uz moguću pojavu magle i slabih, jutarnjih, mrazeva. Dnevni maksimumi i dalje iznad proseka, posebno oko 16.02. kada će ponovo malo otopliti.

Novo, blaže, pogoršanje uz moguće slabe padavine i neznatno zahlađenje je moguće oko 19.02. i tada bi se maksimumi kretali od +5 do +10 stepeni Celzijusa, stoji u prognozi.

U ovom momentu nema ni jednog srednjeročnog parametra koji daje opciju jačeg zahlađenja do kraja meseca i deluje da će se temperature uglavnom kretati oko ili iznad proseka.

Negde oko 19.02. se očekuje da na visini od oko 10Hpa (stratosfera) vetrovi okrenu na istočne. U koliko se to desi, a da se efekti tog procesa manifestuju i niže u troposferi negde početkom marta bi moglo doći do izmene sinoptike koja bi uz jako mnogo preduslova mogla doneti zaokret ka hladnijem vremenu.

Čak i da se to desi za zimu kao godišnje doba će već gotovo sigurno biti kasno za neku dužu hladnoću i tako nešto bi imalo više štete nego koristi.

Narednih desetak dana, potencijalno i duže najverovatnije bez zimskog vremena, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading