trovanje alkoholom
Foto: Alo/FOTO Shutterstock, ilustracija

Mladi koji su primljeni na VMA zbog teškog trovanja alkoholom prestali su da piju u poslednji čas, slažu se lekari. I sada je upitno kakve je posledice ovaj događaj ostavio na njihov mozak i celo telo, a još samo jedan promil kod pojedinaca je mogao da dovede i do smrtnog ishoda!

Podsetimo, grupa od 12 dece koja je u teškom alkoholisanom stanju u noći između srede i četvrtka primljena na Vojno-medicinsku akademiju otrovala se  alkoholom u noćnom klubu „Sinner“ u Beogradu. Iz kluba su poručili da sa događajem nemaju veze i da su prostor izdali za jednu privatnu proslavu.

„Ovim putem izražavamo žaljenje i brigu zbog neželjenih događaja“, poručili su iz kluba.

„Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović je naložio da se identifikuju odgovorni i da se u saradnji sa policijom utvrde okolnosti ovog slučaja, nakon čega će biti doneta odluka o kvalifikaciji krivičnog dela i procesuiranju učinilaca“, navodi se u saopštenju VJT.

Ko god da je kriv, odgovoran, zaslužan ili zadužen za ovaj slučaj, a sve ove reči su se vrtele u javnosti prethodna dva dana, verovatno nije bio svestan kakvu štetu izaziva i kakve posledice to može da ima po život tinejdžera.

Prema rečima lekara Hitne pomoći VMA, primarijusa dr Ivana Lekovića, broj primljenih alkoholisanih lica te večeri je bio ukupno 26, a posebno je zabrinjavajuće to što su od toga dvanaestoro bila deca mlađa od 15 godina.

- Oni su bili u stanju teške alkoholisanosti sa čak 2,8 promila alkohola. To je ozbiljno. Zabrinjava činjenica da maloletna lica dolaze u tako teškom stanju - rekao je doktor Leković, a preneo RTS.

Posledice konzumiranja velike količine alkohola kod maloletnika mogu biti dugotrajne - odraziti se na centralni nervni sistem i čitav organizam, upozorava toksikolog dr Petar Bulat. 

- Oni su uneli najverovatnije etanol jer da su uneli metal-alkohol prilikom merenja bismo to videli, a i klinička slika bi bila sasvim drugačija, već bi umrli sa 2,8 odsto. U slučaju etanola, smrtonosnim vrednostima kod dece se smatra oko 3,5 do četiri promila alkohola - objasnio je toksikolog. 

Posledice toga mogu biti akutne i hronične.

- Akutne posledice su sve ono što su promene svesti, povraćanje, dezorijentisanost, što izazivaju čak i daleko manje količine alkohola. Međutim, ono što brine su dugotrajne posledice. One se manifestuju ne samo na centralni nervni sistem, alkohol napada gotovo sve organe u našem organizmu. Poznato je da napada jetru, bubrege, dovodi do oštećenja hematopoetskog sistema... Mi smo rekli da deca preko 18 imaju pravo da kupe alkohol, ali ljudski mozak se razvija do 25. godine. I zamislite sada kada deca sa 14-15 godina uzmu takve količine alkohola - ukazao je on na opasnost.

trovanje alkoholom

FOTO Shutterstock, ilustracija

 

Kako ističu iz Beogradskog psihološkog centra, normalno je da mladi istražuju i imaju želju za nekim kršenjem pravila, ali na roditeljima i nastavnicima je da im objasne da ne postoji bezbedna količina za njih 

- Neki piju da bi se uklopili u društvo, drugi jer im daje osećaj opuštenosti, neki u pokušaju da se oslobode mentalnih problema. Međutim, kad mladi ljudi piju, postoji opasnost da se njihov mozak ne razvije pravilno – upozoravaju, i dodaju: 

- Roditelj to može sprečiti prvenstvo tako što će biti dobar uzor svom detetu i pokazivati zdrave navike. Čak i način na koji pričate o alkoholu i drugim drogama šalje poruku. Na primer, razmislite o tome šta dete može da misli kada čuje odraslu osobu da kaže: „Treba mi piće - imao sam težak dan na poslu“. 

Kako zaključuju, jedan od najvažnijih zadataka adolescenata je da nauče kako da samostalno donose odgovorne odluke, a tome ih moraju naučiti roditelji. 

M.J.M.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading