MUČENIK STAROG HIŠĆANSTVA Život Svetog Vida prepun tajni, ovo je priča o svecu čiji dan slave Srbi
FOTO: SPC

Ovaj svetac, čiji se pomen obeležava 15. juna po starom, odnosno 28. juna po novom kalendaru, bio je sin uglednog senatora sa Sicilije i od malena je pokazivao duboku veru u Hrista, što mu je omogućilo da stekne moć isceljenja, vođen anđelima koji su mu se ukazivali.

Usprkos pokušajima njegovog oca Ilasija da ga odvrati od hrišćanstva, Vit je uspeo da izbegne smrt i pobegne u Lukaniju zajedno sa svojim hrišćanskim učiteljem Modestom i dadiljom Kriskentijom.

 

 

Njegova sposobnost isceljenja dovela je do toga da ga potraže u Rimu kako bi izlečio obuzetog sina cara Dioklecijana. Iako je Vit izlečio carevog sina, odbijanje da se pokloni paganskim bogovima rezultiralo je mučenjem njega i njegovih saputnika. Međutim, anđeo ih je čudesno spasao i vratio u Lukaniju, gde je Vit, nakon molitve Bogu, preminuo. Njegovo telo pronašla je ugledna hrišćanka Florencija i sahranila ga u Marijanusu.

Poštovanje Svetog Vita u srednjem veku bilo je rasprostranjeno među Srbima, što potvrđuje njegovo pominjanje u Miroslavljevom jevandjelju iz 12. veka, kao i u srpskim minejima iz doba kralja Milutina. Njegovo ime nalazi se i u Dečanskom četverojevandjelju, a crkva posvećena njemu postojala je u Drijevima, u Zahumlju, koje je tada bilo deo srpske države.

Slika Svetog Vita našla se na freskama mnogih crkava, uključujući Pećku Patrijaršiju, gde je bio prikazan među poštovanim svetim lekarima. Međutim, početkom 15. veka, kult Svetog Vita počinje da slabi, delimično zbog povećanog poštovanja Vidovdana u spomen na Svetog kneza Lazara i Kosovsku bitku, što je učvrstilo sećanje na Svetog Vita u srpskom narodu.

 

 

Srpska pravoslavna crkva danas liturgijski slavi Vidovdan, obuhvatajući spomen na Svetog Vitu, Modesta, Kriskentiju, kao i druge svetitelje tog dana. Postoji i teorija koja Vidovdan povezuje sa slovenskim bogom Svetovidom, sugerišući da je originalni kult ovog paganskog božanstva zamenjen hrišćanskim poštovanjem Svetog Vita. Bez obzira na poreklo, Vidovdan ostaje duboko ukorenjen u srpskoj kulturi i tradiciji, simbolizujući kako istorijsku tako i duhovnu snagu naroda.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading