ADEKVATNO LEČENJE OMUGUĆAVA NORMALNIJI ŽIVOT U Srbiji ima 9.000 pacijenata obolelih od ove autoimune bolesti
Shuterstoock

U odnosu na period od pre nekoliko godina, broj pacijenata sa multiplom sklerozom koji se leči je znatno uvećan i danas terapiju dobija oko 5.000 pacijenata, dok čak 45 odsto njih prima visokoefektivnu terapiju.

Multipla skleroza je hronična autoimuna bolest, koja se dva puta češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Broj obolelih u Srbiji je u porastu i, prema podacima, trenutno oko 9.000 pacijenata živi s mulitplom sklerozom. Pacijenti kojima se danas dijagnostikuje multipla skleroza (MS) u Srbiji, na osnovu zdravstvenog stanja i tipa bolesti, dobijaju adekvatnu terapiju, a samim tim i mogućnost da imaju što manje problema, stvaraju porodicu, rade i vode što normalniji život.

Kako bi se dodatno unapredilo znanje neurologa u Srbiji koji se bave multiple sklerozom, u Beogradu će na poziv Udruženja neuroimunologa Srbije boraviti jedan od najistaknutijih stručnjaka za multiplu sklerozu u svetu, profesorka Jivon Oh s Univerziteta u Torontu, Kanada.

Lečenje multiple skleroze

Foto privatna arhiva

 

- Sastanak na kojem imamo priliku da ugostimo najistaknutije eksperte kao što je profesorka Jivon Oh, iz Kanade pravi je primer naših inicijativa za razmenu znanja i iskustava sa kolegama iz inostranstva, jer sa dostupnošću novih terapija se menjaju i unapređuju ciljevi lečenja MS, ali i način praćenja toka bolesti. Stoga ulažemo velike napore u edukaciju svih lekara, kako bismo bili u toku s novinama i kliničku praksu prilagodili onome što rade naše kolege u svetu - napominje prof. dr Jelena Drulović, neurolog iz Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije.

- Najnoviji trendovi lečenja u svetu, koje sledimo i u Srbiji, podrazumevaju da što više osoba sa MS što ranije započne primenu visokoefektivne terapije. Takođe, od pre godinu i po dana napravljen je veliki pomak uključivanjem neurologa iz sekundarnih zdravstvenih ustanova u praćenje toka bolesti osoba sa MS i uvođenje mogućnosti za pacijente da preuzimaju terapiju u najbližem, pripadajućem sekundarnom centru - istakla je prof. dr Drulović.

Ono što je danas potrebno stručnjacima koji se bave multiplom sklerozom su novi tretmani koji definitivno modifikuju tok MS, i tretmani koji mogu da poprave stanje pacijenata, o čemu je bilo reči na stručnom sastanku.

- Jedan od najvećih izazova u kliničkoj nezi MS-a je koliko može biti varijabilan tok bolesti kod pojedinačnih pacijenata i s obzirom na to da nam trebaju bolji načini prognoziranja i prilagođavanja tretmana - rekla je prof. dr Jivon Oh.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading