transplatacija
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

- Odlično su i oni i roditelji upravo zahvaljujući operaciji koja je inovativna kada je u pitanju naša zemlja izveli su je stručnjaci iz Londona sa kojima smo uspostavili saradnju prošle godine - rekla je Škodrić za Pink TV.

Ona je navela da se operacija radi laparaskopski, bubreg se od donora koji daje organ operiše najmanje ivanzivnom metodom, tako da se lako i brzo oporavljaju i oni koji daju organ i oni koji ga primaju.

- U ovom slučaju to su roditelji oni su u fantastičnom stanju, obišla sam devojčicu ona je super - kaže Škodrić. Prema njenim rečima transplatacije u našoj zemlji su problem zato što moramo da menjamo svest društva i građana dodajući da postoji još jedan problem.

Sanja Škodrić

Foto: Printscreen/RTS

 

Taj problem je kadrovski jer se desilo kod nas da pored problema sa kovidom dođe i do smene generacije kadrova, za to je važno uspostavljanje saradnje u ovom slučaju sa stručnjacima iz Londona iz najpoznatije dečije bolnice, kaže Škodrić.

Kako je rekla ta saradnja je značajna jer se na ovaj način edukuju i naši stručnjaci, ove konkretno dve operacije je uradio naš doktor Radlović sa svojim timom a iz engleske bolnice su samo nadgledali i davali instrukcije.

Škodrić je podsetila da trenutno na trasplataciju bubrega čeka 470 odraslih, 40 dece, na transplataciju jetre 70 osoba, a srca 40, to je veliki broj i mi moramo mnogo da radimo, i ovo nam je poslednji momenat da menjamo svest ljudi, poručila je ona.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading