Crveni meteoalarm
Foto: Printscreen/Shutterstock/Alo ilustracija

Danas i sutra umrneno do znatno oblačno, ponegde uz pojavu kiše ili pljsuka, posebno nad južnim i zapadnim delovima regiona. Duvaće umeren do pojačan, na udare i jak jugositočni vetar koji će uveče postepeno slabiti, stoji u novoj vremenskoj prognozi Marka Čubrila.

U košavskom području vetar uveče takođe u slabljenju. Sutra vetar uglavnom slab do umeren, jugoistočni. Ostaje relativno toplo uz maksimume od +8 do +16 stepeni Celzijusa, samo će sutra na severozapadu regiona biti malo svežije.

Drugi dan vikenda topao uz malo oblaka i prave prolećne temperature. Počeetkom sledeće nedelje novo pogoršanje, ovog puta malo konkretnije ali će obilnijih padavina ponovo uglavnom biti na jugu regiona, posebno nad Dinarskim planinama, dok će nad ostalim predelima kiše biti tek povremeno, a na krajnjem severu i severozapadu ponegde je i neće biti.

U ponedeljak će jugoistočni vetar na kratko ponovo pojačati, dok će u utorak biti slab, severozapadni. Temperature i dalje znatno iznad proseka, uglavnom do +7 do +15 stepeni Celzijusa, stoji u prognozi.

Zatim bi oko 07.03. nad nama sa severoistoka usledilo spuštanje jezgra hladnog vazduha ali modeli još uvek nemaju jasnu ideju kuda će tačno to jezgro proći, a od toga zavisi i intenzitet zahlađenja u tim danima.

Za sada deluje da zahlađeneje svakako ne bi trebalo biti jako i temperature bi se spustile u granice proseka i trebala bi se kretati od +3 do 9 stepeni Celzijusa, ponovo bi bilo padavina i tada bi na višim planinama moglo biti i slabog snega.

Posle 10.03. trend na ansamble nizu ECMWF-a trenutno vodi ka novom periodu temperatura iznad proseka ali uz češću pojavu kiše. Videćemo narednih dana kako će se svi detalji oko tog zahlađenja složiti jer će vrlo male razlike imati ogromne posledice po dalji razvoj sinoptike.

Dovoljno je reći da neki od ansmable članova ECMWF-a oko 15.03. idu i na oko +20 stepeni Celzijusa na 1.500 metara nadmorske visine, što su letnje vrednosti, dok drugi tonu na oko -10 što ove zime gotovo nije bilo ni u januaru.

Zato sa prognozom posle 09.03. treba biti jako oprezan, jer su značajne promene svakako moguće i to u periodu od samo jedno ili dva ažuriranja.
Narednih dana svakako vrlo toplo, a zahlađenje se očekuje oko 6. marta - zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading