Proja
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Topli parčići srpske proje, ili kukuruznog hleba, omiljeni su pratioci raskošnih srpskih gulaša od mesa - objavio je Si-En-En opisujući Amerikancima proju.

Dodali su da je u pitanju domaće jelo koje se služi toplo iz rerne.

- Mleveni kukuruz pruža blago slatkasti kontrast slanim dodacima, kao što su kajmak i posip od čvaraka - pišu američki mediji.

Miodrag Mića Ilić, autor knjige „Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje“ objašnjava za beogradsek medije da nije neobično to što je Si-En-En proju svrstao u hlebove i navodi da u starim knjigama iz 19. veka ne postoji proja, ali postoji projin hleb.

Za one koji ne znaju kako se pravi proja, Ilić objašnjava jednostavan recept – kukuruzno brašno, so i voda.

Poželjno je da brašno bude krupnije mleveno, a sagovornik N1 ističe da je proja napravljena od brašna sa vodeničnog kamena mnogo ukusnija od one zamešene od industirjski obrađenog brašna.

Ovakvo jelo je tvrdo, a domaćice su osnovnom receptu dodavale surutku, kajmak, sir, razno povrće i tako smo dobili projaru, kaže Ilić.

Proja, projara, u nekim krajevima Srbije zove se i kuruza, jer je osnova kukuruzno brašno. Može da se jede topla, hladna, kao predjelo, uz čorbu, a može i uz kajmak i čvarke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading