pokrajinski sekretarijat
Foto: Alo/vojvodina.gov.rs

Tema sastanka bila je unapređenje saradnje i bilateralnih odnosa između AP Vojvodine i Gorenjske regije, a delegacija iz Slovenije tokom radne posete Novom Sadu, prisustvovala je i sastanku u Fondu „Evropski poslovi“, i u Edukativnom centru, gde se govorilo o potencijalima za buduću saradnju.

Pozdravljajući goste iz Slovenije, pomoćnica Enderić je rekla da je saradnja sa partnerima iz Gorenjske regije izuzetna i upoznala sagovornike sa aktuelnim prioritetima u oblasti kulture, obrazovanja i poljoprivrede.

pokrajinski sekretarijat

vojvodina.gov.rs

 

 

 

Posebno je istakla da na Univerzitetu u Novom Sadu studira oko pedeset hiljada studenata, a najviše na Fakultetu tehničkih nauka, te da je IT sektor u ekspanziji, i da tu svakako ima prostora za unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja, a posebno sa Naučnom tehnološkim parkom.

Na sastanku je bilo reči o mogućoj saradnji u oblasti digitalizacije kulturne baštine, informisanja i medija, te da je potrebno da se institucije koje su pod ingerencijom resornih sekretarijata, povežu sa ustanovama i stejt holderima u Soloveniji, i kroz primere dobre prakse unaprede saradnju.

pokrajinski sekretarijat

vojvodina.gov.rs

 

 

Kako je poručila Jelena Vidović iz slovenačke Razvojne agencije Gorenjske, postoji mogućnost saradnje u transnacionalnim projektima kao što su Adrion, Horizont, Erazmus, Kozme i drugi.

„Najviše se radi na tome da se uspostavi most između razvijenih rešenja koja je potrebno pretvoriti u aplikativna“, istakla je Jelena Vidović i dodala da je prvi korak predstavljanje projekata koji mogu biti korisni za institucije u Vojvodini, te da je veliki potencijal upravo u transferu znanja kada su određeni strateški ciljevi.

pokrajinski sekretarijat

vojvodina.gov.rs

 

 

Sastanku je prisustvovao i podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Stanislav Radulović koji je rekao da je Novi Sad dobio zamajac u godini kada je bio Evropska prestonica kulture i da se teži da se taj nivo i kvalitet u oblasti kulture održi i nadalje, te da se institucije kulture uključe u evropske projekte, gde je akcenat na konceptu kreativnih industrija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading