otac predrag popović
Foto: Alo/Printscreen/TikTok/Otac Predrag Popović

Međutim, o njihovom ukrašavanju razmišljamo već u danima posta, a mnogo je dilema o tome kada bi tačno trebalo ofarbati i dekorisati jaja pred Uskrs. Mnogi čak idu tako daleko da kažu da je "greh" bojiti jaja na pogrešan dan.

Jaja su neizostavan deo uskršnje tradicije i farbaju se na našim prostorima još od 16. veka, a otac Predrag objašnjava da jaja treba farbati na Veliki petak i da prvo jaje ofarbati u crvenu boju u sećanje na nevino prolivenu krv Isusa Hrista, ali i na njegovo vaskrsenje.

"Draga braćo i sestre dužan sam da odgovrim na jedno pitanje koje se često postavlja a to je - da li se jaja farbaju na Vaskrs. Neki govore da se farbaju, neki govore samo u crveno da se farbaju te godine, itd. Samo vaskrsenje Hristovo je praznik živih, pred Gospodom ne postoje mrtvi, pred Gospodom su svi živi. Suština naše vere jeste vaskrsenje Hristovo. Zahvaljujući Isusu Hristu koji je vaskrsao iz mrtvih, vaskrsla je sva priroda i ljudska i sve ovo što je on stvorio i sve ono što je palo grehom Adama i Eve. Mi vaskrsenje smatramo za najveći praznik, zato što je praznik živih i zato niko ko umre ne ide u 'Ad' i ništavilo, nego odlazi u život večni, tj. pred sud Njegov. Zato se jaja uvek farbaju svake godine, nikada se ne prekidaju", rekao je otac Predrag i dodao:

"Nedelju dana posle Vaskrsa ta nedelja se zove mali Vaskrs ili nedelja mironosica farbaju se jaja u crveno koja se sutradan na Pobusani ponedeljak nose na grob i ostavljamo na grobovima naših umrlih sa pozdravom 'Hristos vaskrse' - 'Vaistinu vaskrse'.

Na groblje se nose crvena jaja koja se farbaju nedelju dana posle Vaskrsa i to se nosi na pobusani ponedeljak. Nema izazaka na groblje od Cveti, pa sve do Pobusanog ponedeljka i na taj dan nosimo na groblje jaja ofarbana u crveno", navodi on.

Otac Predrag je takođe naveo da se jaja uvek farbaju na Veliki petak, da se prvo jaje koje se ofarba naziva "čuvarkuća" i farba se sa svetom vodicom.

"Jaja kod kuće farbamo raznih boja zbog naše dečice. U suštini pravilno je farbati crveno jaje, jer jaje samo po sebi predstavlja grob koji puca i iz kog izlazi novi život i kada je ofarbano u crveno, crvena jeste božanska boja, znači da Hristos vaskrsava i mrtvih i ruši smrt. Zato mi jaja farbamo u crveno i u svim crkavam se ta jaja dele. Nije pogrešno kada u našem domu farbamo jaja raznih boja. Prvo jaje koje se ofarba je 'čuvarkuća' i to jaje se farba sa svetom vodicom koju je sveštenik koji je došao kod ljudi, kod nas kući, i ofarbao. Jaja se uvek farbaju na Veliki petak", naglasio je otac Predrag.

Dakle, prema svojim preferencijama i potrudite se samo da budu šarena i da budete zadovoljni!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading