KIŠA U SRBIJI IMA DA LIJE KAO IZ KABLA! Prognoza najavljuje novo zahlađenje od ovog datuma
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Srbiju je juče zahvatila grmljavinska nestabilnost, a u mnogim predelima bilo je i pljuskova sa grmljavinom. Posle podne i pred kraj dana širom Srbije bilo je i grmljavinskih oluja sa gradom i vrlo obilnim pljuskovima. Oluje su zahvatile i delove Beograda, a pred sam kraj dana i tokom večeri u Beogradu je padala veoma snažna kiša i bila je praćena i obilnim pljuskovima.

Dobra vest je da se vremenska situacija širom Srbije smiruje, tako da u noći pred nama nema opasnosti od grmljavinskih oluja, ali će ponegde i dalje padati kiša ili će biti pljuskova.

U petak će u svim predelima biti pravo jesenje vreme.

Pod uticajem visinskog ciklona, očekuje se oblačno, povremeno sa kišom, na jugu i jugozapadu sa pljuskovima i grmljavinom. Ovaj visinski ciklon premeštaće se sa Jadranskog mora preko našeg područja dalje na istok i pored obilnijih padavina, usloviće i prodor relativno sveže vazdušne mase za ovo doba godine.

U mnogim predelima Srbije očekuju se i obilnije padavine, pri čemu bi u tim predelima palo preko 20 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i 30 do 40 litara.

Biće sveže za ovo dobva godine. Nakon jutarnjih 8 do 14°C, u Beogradu 13°C, maksimalna dnevna biće od 14 do 18°C, u Beogradu do 15°C.

Prvi dan vikenda doneće toplije, ali i dalje nestabilno vreme, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Do kraja dana očekuje se smanjenje oblačnosti i postepena stabilizacija, pa se za Vaskrs u većem delu Srbije očekuje sunčano i relativno toplo vreme.

Maksimalna temperatura biće u subotu u većini predela oko 20°C, a u nedelju oko 25°C.

U ponedeljak sunčano i toplo

Sunčano i toplo vreme očekuje se i u ponedeljak, a sam početak sledeće sedmice doneće temperature i preko 25°C.

Dakle, Vaskrs i početak sledeće sedmice doneće Srbiji povišen vazdušni pritisak i termički visinski greben sa Mediterana i severa Afrike, u sklopu koga će u vidu južnih strujanja stići i relativno topla vazdzušna masa do našeg područja.

Temperature će biti u padu i za 10 stepeni

U utorak pod uticajem ciklona sa zapada Evrope naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a od srede se očekuje i osetno svežije i temperature će biti u padu i za 10 stepeni.

Prema trenutnim prognozama, stabilizacija i osetnije otopljenje očekuje se sredinom maja.

S obzirom na to da je prosek maksimalne dnevne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 19 do 23°C, vidimo da će one sutra biti i za pet stepeni ispod napomenutog proseka, za vikend oko, a početkom sledeće sedmice i iznad. Potom će ponovo biti ispod proseka, da bi iznad proseka bile sredinom meseca.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading