Otac Predrag
Foto: Printscreen/Instagram

Ovog puta, on se osvrnuo na značaj Velike Subote, poslednjeg dana najstrožijeg dela vaskršnjeg posta. Naglašava da Velika Subota predstavlja izazov za mnoge vernike.

Tokom ovog dana, vernici provode vreme u tišini, molitvi i celivanju plaštanice na Hristovom grobu. Postoji nedoumica među pravoslavcima da li treba postiti na Veliku Subotu ili ne. Iako se subota obično ne posti, a ulje se izbegava tokom posta, sveštenici naglašavaju da je post obavezan i na Veliku Subotu, kao i na Veliki Petak.

- Velika Subota je posebno teška. Nakon višednevnog posta, večeras se pripremamo za vaskršnju jutarnju liturgiju koja počinje u ponoć. Nakon toga sledi jutarnja liturgija, a zatim se vraćamo kući na vaskršnji doručak. Na stolu se nalaze jaja, šunka, pršuta... - izjavio je otac Predrag.

U svom videu je prikazao domaće proizvode koji su plod rada domaćina tokom godine.

- Sve ovo pravimo na selu, cele godine možeš da hraniš svinju i posle toga kada dođu praznici, ti ne kupuješ ništa u prodavnici, imaš sve. Nemojte da dolazite da živite na selu, ovde nema šta da se vidi, niti jede. Nema ništa... Čoveku ne treba špajz, tu je prodavnica... - šaljivo je objasnio otac Predrag i za kraj objasnio kako za Veliku subotu treba da se odupremo porivima koji dolaze od hrane, pogotovo ako taj dan spremate pečenje i hranu za Vaskrs.

BONUS VIDEO

@alo_portal Danas je Veliki petak i većina pravoslavnih hrišćana farba jaja za Vaskrs #alo #alonovine #alodnevnenovine #aloonline #fyp #foryourpage #fypシ #fypシ゚viral #vaskrs ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading