Košava
Foto: Alo/Alo! Dejan Briza

Od naredne nedelje stiže nam i pesak iz Sahare, koji će prouzrokovati prljavu kišu, kaže naš meteorolog Ivan Ristić.

- Najjači udari košave, od 100 kilometara na čas biće u Banatu, dok će u Beogradu duvati vetar 60 kilometara na čas, odnosno 17 metara u sekundi. Kada je reč o Banatu, jaka košava može da obori ili iščupa drveće, dok su u Beogradu moguće manje materijalne štete. Zbog toga, na snazi je narandžasti meteroalarm - kaže Ristić za Alo!, i objašnjava da će se loše vreme nastaviti sve do subote.

Ivan Ristić

Masanori Jošida

 

- U četvrtak nas očekuje kiša, kao i u petak, dok ponegde može doći i do grada. Jedino ćemo u subotu imati idealan dan, kada će se vetar smiriti. Imaćemo nebo bez oblaka, a temperatura će porasti na 28 stepeni. U nedelju ujutru sunčano i toplo, ali tokom dana uslediće naoblačenje, a već uveče biće i pljuskova - rekao je Ristić, i objasnio da će se nestabilno vreme zadržati do sredine naredne nedelje.

Košava

Alo! Dejan Briza

 

- Kiša i pljuskovi trajaće narednih pet dana, a zbog južnog strujanja dolazi nam i pesak iz Sahare, što može prouzrokovati i prljavu kišu. U gradovima će pasti od 20 do 50 milimetara kiše, ali još nema opasnosti od poplava - rekao je on.

BUDITE OBAZRIVI

Narandžasti meteoalarm, kako objašnjava Ristić, znači da je vreme opasno kako za ljude tako za životinje i objekte.

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova - rekao je Ristić.

Osiguranje od nepogoda

Vreme koje nas očekuje narednih dana potencijalno je opasno, ali to ne znači da ljudi ne mogu da zaštite sebe i svoju imovinu.

- Postoje osiguranja koja pokrivaju štete koje su nastale zbog elementarnih nepogoda. Kada je reč o košavi, koja se očekuje u Beogradu, neophodno je da jačina vetra bude 17 metara u sekundi, odnosno 60 kilometara po satu, da bi osiguranje moglo da pokrije potencijalnu štetu. U tom slučaju, neophodno je i da vam RHMZ izda potvrdu o jačini vetra toga dana - kaže Ristić.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading