OVI GRADOVI NA UDARU JAKOG UV ZRAČENJA, POPALJENI NARANDŽASTI METEOALARMI! Decu najviše čuvajte, zračenje ume da izazove RAK - evo kako da se ZAŠTITITE! (FOTO)
FOTO: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Vreme ne miruje ni u maju mesecu, za tri dana popaljena su tri meteoalarma. Preti nam opasnost od oluja, košave, a sad velika zabrinutost postoji i od velikog UV zračenja. Visoke temperature kreću od četvrtka.  

U prvom delu sedmice kiša će biti češća na zapadu, jugu i jugoistoku Srbije, a košavskom području od srede biće vetrovito, a najjači udari košave, od preko 85 kilometara na čas, biće u Banatu, zbog čega je u četvrtak za taj deo zemlje na snazi narandžasti meteoalarm.

Meteoalarmi su upaljeni i za danas i sutra, ali zbog pljuskova, velike količine padavina i grmljavine, negde i zbog jakog vetra, dakle tokom tri dana veći delovi Srbije pod meteo upozorenjem.

OVI GRADOVI NA UDARU JAKOG UV ZRAČENJA, POPALJENI NARANDŽASTI METEOALARMI! Decu najviše čuvajte, zračenje ume da izazove RAK - evo kako da se ZAŠTITITE! (FOTO)

FOTO: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

 

Od danas, u Vojvodini, Podunavlјu i Pomoravlјu sledi pojačavanje jugoistočnog vetra (košave), koja će duvati sve do nedelјe, a najjači udari vetra očekuju se u četvrtak i petak - 16. i 17. maja, kada će na jugu Banata prelaziti 24 m/s (preko 85 kilometara na čas), a na području Beograda povremeno dostizati od 15 do 17 m/s (odnosno od 55 do 60 km/h).

Šta je narandžasti meteoalarm?

Narandžasti meteoalarm, kako se navodi na sajtu RHMZ, znači: "Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe".

Gradovi poput Sombora, Vršca, Novog Sada, Zrenjanina, Kikinde, danas i sutra će biti pod velikim UV zračenjem. Sjenica, Požega, Kraljevo, Kruševac, Ćuprija pod narandžastim alarmom biće u petak.

UV Zračenje

Printskrin:hidmet.gov.rs

Kako se zaštititi od UV zrakova?

Dokazano je da se sa oštećenjem ozonskog omotača i UV zračenje znatno povećalo. Osim crvenila, alergije, fleka, bržeg starenja, ovaj fenomen dovodi i do sve češče pojave melanoma, zloćudnog raka kože. Tokom udara UV zrakova najviše pažnje treba posvetiti deci. Mališani su najviše na udaru, bitno ih je zaštititi kremama i faktorima. 

Statistika pokazuje da se u Srbiji svake godine registruje oko 500 novih pacijenata obolelih od ove bolesti. Ključna prevencija je kvalitetna zaštita od UV zračenja, kao i redovna kontrola svih mladeža na telu.

OVI GRADOVI NA UDARU JAKOG UV ZRAČENJA, POPALJENI NARANDŽASTI METEOALARMI! Decu najviše čuvajte, zračenje ume da izazove RAK - evo kako da se ZAŠTITITE! (FOTO)

Alo

 

Kada idete na odmor, putnu apoteku sa lekovima za temperaturu, bolove, prehladu, alergiju i zaštitu kože, nikako ne smete zaboraviti. Za lepo i bezbrižno sunčanje savetuje se redovna hidratacija, sunčanje pod suncobranom ili u prirodnom hladu, izbegavanje sunca od 10 - 17h, a od proizvoda, dobar piling tela pre putovanja, svakodnevno korišćenje kreme sa SPF faktorom, hidratantni gelovi za tuširanje, punomasne i hidratantne kreme i pene sa pantenolom nakon sunčanja, kao i kreme za upalne procese.

BONUS VIDEO 

 

@alo_portal Vučić zagrmeo: Da ih pustim da prođe bez odgovora, neću ni za živu glavu! 🎥 @Video Plus #alo #alonovine #alodnevnenovine #aleksandarvucic #srbija #fypシ゚viral #foryou #fypシ #viraltiktok ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading