PLJUSKOVI, GRAD I OLUJA DO KRAJA MAJA Srbiju očekuje skoro 40 mm kiše, od utorka kreće haos!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

RHMZ je juče izdao upozorenje da se na teritoriji cele Srbije do kraja maja očekuju česti pljuskovi praćeni grmljavinom, gradom i olujnim vetrom, kao i veća količina padavina naročito u zapadnoj, centralnoj i južnoj Srbiji. Prvi na udaru će biti Banat, a nakon toga kreće haos u Šumadiji, Pomoravlju, jugoistočnoj, jugozapadnoj Srbiji i Kosovu i Metohiji.

Iako ovakve vremenske prilike koje će zateći Srbiju u naredna tri dana nisu neuobičajene, potrebno je biti na oprezu zbog mogućnosti da se izazovu velike materijalne štete.

Ivan Ristić

Masanori Jošida

 

 

Meteorolog Ivan Ristić kaže da nas u narednom periodu očekuje pravo prolećno, nestabilno vreme.

- Preko dana će biti relativno toplo ali gotovo svako popodne i veče ćemo imati kišu. Od ponedeljka više kiše u severnoj polovini zemlje i u celoj Vojvodini. Lokalno može pasti od 20 do 40 mm. Od utorka uveče su najveće šanse za nepogode, front koji dolazi može da uslovi grmljavine praćene olujnim vetrom i gradom. Maksimalne dnevne temperature će se kretati od 25 do 27 stepeni Celzijusa, a druga polovina dana donosi jaču destabilizaciju atmosfere uz pljuskove, ali i vremenske nepogode, pa tokom noći temperatura neće prelaziti sedamnaesti podelak - rekao je Ristić za Alo!

Ivan Ristić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da ćemo na lepo vreme još malo da pričekamo.

- Nekih velikih promena u narednom periodu nema. Do daljeg će biti relativno toplo vreme, ali sa malo sunčanih intervala. Neće biti ni zahlađenja, ali ni otopljenja. Povremeno očekujemo pljuskove i kiše, a prvi toplotni talas verovatno tek početkom leta. Najvažnije je znati da do crvenog meteoalarma neće doći, pa u tom smislu nema razloga za paniku - zaključio je meteorolog Ristić.

U utorak će biti promenljivo oblačno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom. Vetar slab i umeren, u košavskom području i jak, a na jugu Banata i olujni, južni i jugoistočni. Najniža temperatura će biti od 14 do 18 stepeni, a najviša od 24 do 27 stepeni.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading