Dubrovnik
Foto: Shutterstock/Shuterstook

Odmor u Hrvatskoj i dalje je najskuplji u regionu, a ukoliko se odlučite da jedan dan provedete u Dubrovniku, četvoročlana porodica moraće da izdvoji oko 1.000 evra.

Parking 

U Dubrovniku od 1. maja važe nove cene parkinga, a posetioci će morati da izdvoje od 10 do 200 evra.

U nultoj zoni za sat parkinga u sezoni (od maja do septembra) gosti plaćaju 10 evra. U prvoj i trećoj zoni je 1,30 evra umesto dosadašnjih 0,70 evra. U drugoj zoni jedan sat košta 6,60 evra.

Višesatna karta na Pilu (nulta zona) koštala je do sada 106,18 evra, a od 1. maja 199,08 evra. Višesatna karta u prvoj zoni je 17,25 evra, a u drugoj 132,70 evra. Pre mesec dana bila je 53,09 evra.

Kada je reč o dnevnoj karti, ona sada iznosi 199,10 evra u odnosu na dosadašnjih 106,20 evra. U drugoj zoni dnevna karta je 132,70 evra, a u trećoj 17,30 evra.

Hrana

Dubrovnik

Shuterstook

 

Dubrovnik nudi mnoštvo restorana sa mediteranskom kuhinjom, a ukoliko se odlučite da sa porodicom ručate u gradu,  spremite se za cene od kojih će vam se zavrteti u glavi.

Cene predjela su od tri do 20 evra, a na meniju mnogih restorana uglavnom se nalaze lokalni specijaliteti. Dimljena dalmatinska pršuta staje 17 evra, dok porcija sireva košta za evro više. Salata od hobotnice košta 19 evra, a uz svako jelo možete naručiti i hleb koji košta 2,50 evra. Ukoliko preskočite predjelo i odlučite se za supu s povrćem ili riblju čorbu, to će vas koštati 7,60 po porciji.

Rižota i paste kreću se od 19 do 21 evro po porciji, dok su glavna jela nešto skuplja.

Porcija lignji košta 20 evra, brancin 30 evra, tuna 29, dok je piletina nešto jeftinija i košta 22 evra. Za biftek će vam trebati 35 evra, a za porciju teletine 33, dok će za porciju pačetine 32 evra.

Nijedno jelo ne ide bez salate, a porcija sveže salate košta 6,50 evra. Isto toliko staje i pomfrit, dok porcija mladih krompira košta 7,30 evra. Masline su šest evra, a grilovano povrće 7,40 evra.

Toliko će vam novca otprilike trebati i za desert jer parče torte košta šest evra, dok tiramisu staje sedam.

Ručak po osobi u Dubrovniku bi vas koštao 58 evra po osobi, odnosno 232 za četvoročlanu porodicu.

Međutim, ukoliko se odlučite da u Dubrovniku jedete u restoranu sa Mišlenovom zvezdicom, spremite se da odrešite kesu.

Za dva a la kart obroka po osobi trebaće vam 108 evra, dok za takozvani tasting menu, odnosno za obrok koji uključuje pet manjih porcija, i po 178 evra po osobi. Drugim rečima, ukoliko se odlučite da s porodicom ručate u skupljem restoranu trebaće vam i 712 evra.

Piće

Kada je reč o piću, za kafu će vam trebati od pet do sedam evra, dok se (ne)gazirani sokovi prodaju po ceni od četiri do pet evra. Pola litre piva košta od sedam do osam evra, a dva decilitra vina od sedam do 10, pa čak i 14 evra, zavisno od toga koji tip i kvalitet vina je u pitanju.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading