Greškom oslobođen narko-bos
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Britanci koji ovog leta idu u Španiju na odmor i more upozoreni su da će se suočiti sa najezdom bubašvaba zbog uticaja klimatskih promena i genetskih mutacija.

Upozorenje je podiglo špansko Udruženje za zaštitu životne sredine Anecpla koje kaže da će insekti izlaziti u jatima i pokazati primetan porast zbog viših temperatura. 

Oni upozoravaju sve barove, restorane, hotele i sve druge kompanije u ugostiteljstvu da preduzmu hitne mere ako uoče bilo kakve rane znake najezde bubašvaba.

Upozoravajući da se "približava leto značajne infestacije bubašvaba", generalni direktor Anecpla Horhe Galvan rekao je: "S jedne strane, povećanje temperature kao rezultat klimatskih promena izaziva insekte poput stenica ili bubašvaba, koji u ovom slučaju eksponencijalno ubrzavaju svoj životni ciklus".

Bubašvabe

Shutterstock

 

- S druge strane, postoje dokazi da bubašvabe poslednjih godina pate od niza nasumičnih genetskih mutacija koje ih čine otpornim na biocidne proizvode koji su se do sada koristili za njihovu kontrolu - dodao je on.

Prema španskom novinskom izdanju La Razon, do sada su vlasti u zemlji prijavile  porast najezde bubašvaba - za 33 odsto u poređenju sa stopom iz 2023. godine.

Anekpla je saopštila da je naučno dokazano da se bubašvabe, kao i mnogi drugi insekti, na temperaturi višoj od 28 stepeni Celzijusa, veoma brzo umnožavaju.

- Vrućina stiže sredinom proleća i ne prestaje do duboko u jesen, tako da se populacija bubašvaba samo proširila - rekao je Galvan.

Problem uvećavaju i sve jača ograničenja koja dolaze iz Evrope u vezi sa zakonodavstvom u vezi sa upotrebom biocida, objasnio je on.

- Naravno, stručnjaci za zaštitu životne sredine procenjuju trošak i korist koji postoje u zavisnosti od situacije i mi dajemo prednost fizičkim i biološkim merama kad god je to moguće u odnosu na hemijske - rekao je šef Anecpla. 

- Ali kada ne postoji drugo moguće rešenje za adekvatnu kontrolu štetočina kao što su, u ovom slučaju, bubašvabe, njegova upotreba je neophodna.

Da bi se izbegla zaraza, Anecpla je preporučila održavanje čistoće, izbegavanje curenja vode, zaptivanje pukotina i rupa i korišćenje kontejnera za smeće sa čvrstim poklopcima. 

- Jedan od najvećih rizika koji predstavljaju bubašvabe je širenje štetnih bakterija i virusa sposobnih da prenesu opasne bolesti na ljude. Posebno važan problem u prehrambenoj industriji, s obzirom na to da ovi insekti deluju kao rezervoari za bakterije i viruse koje šire zbog svojih nezdravih navika i mesta na kojima žive - upozorio je Galvan, preneo je Dejli mejl.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading