LJUBITELJI ČOKOLADE U PANICI Cene kakaoa skaču iz dana u dan, da li ćemo omiljenu poslasticu kupovati na grame?

Uprkos svemu tome, proizvođači čokolade suočavaju se sa velikim izazovima na tržištu.
Cena kakaoa, ključnog sastojka u proizvodnji čokolade, na globalnom tržištu dostigla je istorijski maksimum, sa troškovima koji su se povećali za čak 150% u odnosu na prethodnu godinu.
Ovo naglo povećanje cene delimično je rezultat ekstremnih vremenskih uslova koji su pogodili zapadnoafričke zemlje, glavne proizvođače kakaoa.
Obilne kiše u ovim regionima dovele su do smanjenja proizvodnje kakaoa već treću godinu zaredom. Ovi uslovi su izazvali pad prinosa, a bolesti poput truleži su se proširile nakon sezone obilnih padavina, piše nytimes.com.

Foto: Shutterstock
S obzirom na to da tri četvrtine svetskog kakaoa dolazi iz zemalja poput Gane, Obale Slonovače, Nigerije i Kameruna, svako smanjenje prinosa ima globalne posledice na tržište čokolade.
Proizvođači čokolade suočavaju se sa izazovima održavanja visokog kvaliteta svojih proizvoda zbog rastućih cena kakaoa.
Neke kompanije razmatraju alternativne sastojke poput jeftinijih biljnih masti, umesto kakaoa, kako bi smanjili troškove proizvodnje. Međutim, drugi proizvođači ističu važnost očuvanja autentičnog ukusa i kvaliteta, čak i po cenu većih troškova.
Proizvođači koji se drže visokih standarda kvaliteta koriste najkvalitetniji kakao, čime osiguravaju autentičan ukus i vrhunski kvalitet čokolade. Ovakav pristup omogućava im da se istaknu na tržištu i izgrade lojalnu bazu potrošača.

Foto: Shutterstock
Sa druge strane, proizvođači koji koriste zamene za kakao ili smanjuju gramažu proizvoda kako bi smanjili troškove mogu suočiti sa padom kvaliteta i gubitkom lojalnosti potrošača.
Velike prehrambene kompanije podižu cene i upozoravaju da će to morati da rade ako se kakao ne stabilizuje.
Kompanije koje koriste više čistog kakaa - umesto palminog ulja i drugih punila koji se nalaze u mnogim slatkišima - biće najteže pogođene, iako neki proizvođači vrhunske čokolade primećuju da su uvek plaćali mnogo više cene kako bi pravično nadoknadili farmerima.
Očuvanje autentičnosti i kvaliteta postaje ključno za opstanak na tržištu, uprkos povećanju cena sirovina.
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)