Poskok usred zime
Foto: Alo/PD Tornik Čajetina

Sa dolaskom leta gmizavci i bube su preplavile Srbiju. Česte su prijave građana koji nailaze na zmije u svojim dvorištima i stambenimobjektima.

Kristijan Ovari, biolog Beogradskog zoo-vrta, ističe da su zmije na našim prostorima veoma ugrožena vrsta i da ih nikako ne smemo mlatiti, ozleđivati ili ubijati, već ih samo ukloniti na sigurno.

- Gmizavci u Srbiji su izuzetno ugroženi kod nas, kao i vodozemci. Nema ih! Mi kolonizujemo gradove, uzimamo njihovo stanište, a oni pokušavaju da opstanu. Naša okolina primamljiva im je zbog puno miševa i pacova koje ima u svim ljudskim staništima. Sa druge strane i asfalt se zagreje, kao i betonske zgrade, pa im to znači da se dodatno i zagreju - objašnjava Ovari za TV Prvu.

Kristijan Ovari

Prinstcreen/Tv Prva

 

Kako tvrdi, zmije se mnogo više plaše nas, nego mi njih.

- One jako loše vide. Palacaju jezikom i tako njuše, a kada nas primete, gledaju kako da pobegnu. Jutros sam video tužnu scenu, jedan smuk ležao je umlaćen. Ali to je priča o neznanju. Moramo voditi računa o životinjama - kaže Ovari.

Kako ističe, smukova u gradu ima dosta, dok van grada možemo naleteti na šarku i poskoka, koji spada u jednu od najotrovnijih zmija u Evropi.

- Kada vas poskok ugrize, imate dobrih četiri sata peške fore da odete kod lekara i primite protivotrov. To vreme je i više nego dovoljno. Čak je i momak iz Kupinova koga je ugrizla zvečarka, koja je mnogo otrovnija od poskoka, preživeo bez protivotrova - kaže Ovari.

On upozorava da ipak ne treba ni glumiti Indijanu Džounsa, pa na svoju ruku pokušavati izlečiti ugriz.

Poskok usred zime

PD Tornik Čajetina

 

- Ne treba seckati, sisati, podvezivati i tako dalje. To će lekar da odredi. Ukoliko zmiju pronađete u svojoj kući ili u nameštaju, najbolje je pokupiti i izbaciti napolje. Ako ne smete da je uhvatite, isterajte je metlom - kaže Ovari.Važno je nositi štap sa sobom ako idemo na ona područja gde je moguće sresti se sa zmijom.

- Pre nego što bilo gde sednemo, treba proveriti da li tu ne spava neki poskok, šarka ili neka druga zemlja. Ako spava, malo treba da mrdnemo štapom i ona će gledati da pobegne od nas. Nema potrebe da umlaćujemo nesretnu životinju. Takođe, treba biti svestan i sabran. Ako idem blizu vode, normalno je da očekujemo da ćemo videti beloušku ili ribaricu. Zmije su svuda oko nas i dobro je što je tako. Nisu sve životinje tako krvoločne i opasne koliko u nama postoji urođeni strah - kaže Ovari.

- Opasniji je ujed komaraca, jer prenosi više parazita i bolesti - kaže Ovari.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading