superćelijska oluja opet napada
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija, društvene mreže, Tanjug

Pored visokih temperatura, meteorolozi upozoravaju i na mogućnost superćelijskih oluja, koje izazivaju veliku zabrinutost među stanovništvom. Stručnjaci navode da je najranije upozorenje za ovakve meteorološke pojave moguće izdati tri do pet dana unapred, dok se za specifične lokacije mogu izdati samo sat ili dva pre nego što oluja stigne.

Ove oluje su poznate po jakim grmljavinama i udarima groma, zbog čega se često aktivira žuti meteoalarm koji signalizira opasne vremenske nepogode. Dr. Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije, razgovarao je sa urednicom i voditeljkom jutarnjeg programa "Redakcija" o tome šta sve ove oluje čini posebno opasnim.

"Ja bih se pozvao na učenje pokojnog Milana Stevančevića, koji je to najbolje objasnio. Postoji korelacija između događaja na Suncu i onoga što se dešava na Zemlji. Sunce znamo da je jedan nuklearni reaktor koji na spoljnoj opni ima temperaturu oko 5.000 stepeni Celzijusovih, i kad se tamo dese eksplozije, deo tih eksplozija je usmeren prema Zemlji. Kada bi sve eksplozije dolazile prema Zemlji bio bi haos, ali sreća što nije tako. Treba da znamo da je taj broj eksplozija direktno proporcionalan u vezi sa sunčevim pegama, postoji neka korelacija matematička, a merenja se vrše približno 400 godina. Znači nije to od juče, mi smo u nekom 25. ciklusu koji se meri. To znači da su se stvari dešavale i dosta ranije u prošlosti, nije Sunce počelo da se ponaša ovako," pojasnio je Kočović.

Zašto su superćelijske oluje toliko opasne? Kočović objašnjava da velike eksplozije na Suncu izbacuju elektrone i protone, koji zatim putuju kroz svemir i mogu da "zakače" Zemlju. Zemlju štite tri Van Alenova pojasa elektromagnetna, a protoni i elektroni koji prođu kroz ove pojaseve mogu izazvati ozbiljne meteorološke pojave na Zemlji.

"Kad uđu, oni se zavrte ispod otprilike na 80 do 120 km, znači otprilike na nivou prvog Van Alenovog pojasa. I onda nastaju vetrovi, dolazi do gomilanja, oblaka koji nose tu veliku energiju i snagu," dodao je Kočović.

Kada su u pitanju mere zaštite, Kočović savetuje da je automobil, kao Faradejev kavez, relativno sigurno mesto za boravak tokom oluje, pod uslovom da nije direktno pogođen gromom. Takođe, bitno je da zgrade budu opremljene ispravnim gromobranima.

"Pa trebalo bi ih isključiti. Možda grom ne udari u zgradu, ali udari u neku trafu stanicu koja je najbliža i onda praktično se poveća napon i stigne preko 240 V. Mnoge zgrade imaju prednaponsku zaštitu, automatski se isključuju osigurači, ali mnoge ih nemaju, tačnije većina. I onda bolje da isključimo svu opremu iz struje da ne bi pocrkalo to, naročito frižideri, televizori, računari," savetuje Kočović kako zaštiti električne uređaje tokom oluje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading