Plaža u Meksiku
Foto: EPA/Alonso Cupul

Iznajmljivanje suncobrana i kompleta ležaljki na pojedinim grčkim plažama papreno košta, ali bahatim privatnicima se ipak staje na kraj.
Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta) Aleksandar Seničić je za Alo! otkrio da privatnici neće turistima moći tako lako da traže nerealnu sumu za ležaljke kao ni da okupiraju javne plaže kako požele.

- Ne postoji regulativno telo koje će proveravati privatnike koliko će naplaćivati ležaljke svojim gostima i kakve usluge će hotel nuditi u sklopu svega toga. Ali u Grčkoj je konkretno od ove godine uveden zakon da 50 odsto plaže mora biti namenjeno za javno korišćenje, dok ostalih 50 odsto privatnik može da zakupi i da nametne cene koje smatra da su podobne za goste svog hotela ili smeštaja - kaže Seničić.

Ležaljke 20 evra, plus obavezno piće 10!

Ana Nikolić iz jedne grčke agencije kaže da se cene ležaljki na plaži Ksenija na Kasandri kreću od 20 evra pa naviše. Fensi kafići i dalje drže svoju tarifu.
 
- Smeštaj koji je ranije koštao 60 do 100 evra po danu, sada košta otprilike 80 evra  do 120 evra po danu i to je neki prosek cene od 20. jula do 20. avgusta, što se smatra za špic sezone. Što se ležaljki tiče, na popularnoj Kseniji na Kasandri, u sva četiri bara, cena seta je 20 evra, a dodatno postoji obavezna minimalna konzumacija od 10 evra po osobi. Na gradskim plažama uglavnom se dobijaju ležaljke uz poručeno piće ili se plaća pet evra po ležaljci plus piće. U fensi kafićima uslovi su drugačiji i potrebno je da se ležaljke plate 10 evra i da se poruči piće - kaže Ana Nikolić za Alo!.
 

Kako direktor naglašava, za nepoštovanje tog propisanog pravila plaćaju se paprene kazne od par hiljada evra.

- Ako privatnik prekrši to pravilo, svaki građanin ima pravo da ga prijavi, momentalno će biti poslati grčki dronovi koji će preći celu plažu i oceniti da li je došlo do kršenja zakona. Ako je došlo do prekršaja, kazne mogu da se kreću po par hiljada evra - naglašava Seničić za Alo!.
Cene kompleta ležaljki ove godine ide od 20 do čak 300 evra?!

- Obično se cene ležaljki u Grčkoj kreću od 20 evra. Naravno, postoje i luksuznije varijante koje prelaze iznos od 100 evra po osobi, uglavnom je tad u ležaljku uključen i neki vid ručka zajedno s aperitivom. Konkretno, u Španiji imamo primere gde plaćaju preko 300 evra za ležaljke, ali to je super luks varijanta - kaže Seničić.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading