česma vrućina
Foto: Alo/Aleksandar Nalbantjan


Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" upozorio je stanovnike na potencijalno opasne temperature koje se očekuju u narednim danima. Prema najnovijim prognozama, u nedelju će potencijalno opasne temperature po zdravlje biti zabeležene u 10 gradova širom zemlje.

Bezbednost Beograda, Bečeja i Zrenjanina ugrožena

Beograd, Bečej, Zrenjanin, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Loznica, Valjevo, Požega, Smederevska Palanka i Ćuprija su gradovi u kojima se očekuje da temperature dosegnu nivo opasan po zdravlje ljudi. Pored ovih gradova, u ponedeljak se posebno upozorava na Surčin (Beograd), dok će ostali delovi prestonice, kao i Bečej, Kikinda, Zrenjanin, Novi Sad, Loznica, Valjevo, Veliko Gradište, Vršac, Smederevska Palanka, Ćuprija, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Negotin, Niš i Leskovac biti podložni potencijalno opasnim temperaturama.

Mere opreza tokom visokih temperatura

Lekari ističu da je neophodno preduzeti određene mere opreza tokom visokih temperatura kako bi se sačuvalo zdravlje. Preporučuje se boravak u rashlađenim prostorijama i lagana, mediteranska ishrana. Posebnu pažnju treba posvetiti hroničnim bolesnicima, kao što su pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima, astmatičari i oni koji boluju od hronične opstruktivne bolesti pluća.

Poseban oprez za hronične bolesnike

Dr Ivana Stefanović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu istakla je da se kod kardiovaskularnih pacijenata očekuje reakcija na visoke temperature, jer srce radi pod većim naporom. Zato se preporučuje izbegavanje nošenja velikog tereta i dodatnih napora koji bi mogli opteretiti srce. Takođe, starijoj populaciji se savetuje da ostane kod kuće u rashlađenim prostorima tokom najtoplijeg dela dana, uz lagano, mediteransko ishranjivanje.

Preventivne mere za radnike na otvorenom

Radnici koji rade na otvorenom trebalo bi da imaju uvek pri ruci tečnost kako bi se hidrirali. Dr Stefanović je naglasila da je važno izbegavati prevelike količine obične vode, te je preporučila dodavanje limuna ili pomorandže radi bolje hidratacije.

Uz poštovanje ovih saveta, građani mogu smanjiti rizik od negativnih posledica visokih temperatura po zdravlje i bezbednost.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading