Meteorološka mapa
Foto: Printscreen/SKIRON Forecast

Ogroman oblak prašine koji stiže iz severnoafričke pustinje proširiće se ka Evropi i Italiji u narednih nekoliko sati, piše meteorolog Ivan Ristić u vremenskoj prognozi za Srbiju.

Stoga ćemo morati da se suočimo sa žućkastim nebom i nadrealnim atmosferama nad velikim delom centralnozapadne Evrope.

Konkretna barička konfiguracija koja se očekuje u narednih nekoliko dana, a koja vidi snažan ciklon na obali Britanskih ostrva i afrički anticiklonalni rt u basenu Sredozemnog mora, biće osnova stalnog poziva strujanja direktno iz severnoafričke pustinje.

Ovaj ogromni atmosferski mehanizam pogodovaće dolasku velikih količina pustinjske prašine koja će se koncentrisati u suspenziji na najvećim visinama atmosfere, spremna da nakon dugog putovanja stigne do naše zemlje i ostatka Starog kontinenta.

Od nedelje 9. juna i narednih dana, očekujmo nebo puno pustinjske prašine, tamno, mlečno ili žućkasto (u nekim slučajevima čak i crvenkasto, posebno pred zoru i zalazak sunca), najavljuje Ristić.

Meteorološka mapa

SKIRON Forecast

 

U Srbiji će sutra, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i veoma toplo.

Lokalna pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom očekuje se uglavnom u Vojvodini, centralnim i istočnim krajevima. Vetar umeren i jak, jugozapadni i južni, posle podne i uveče u skretanju na severozapadni.

Najniža temperatura od 16 do 23, najviša od 31 do 35 stepeni Celzijusa. U Beogradu sutra promenljivo, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala.

Tokom dana u pojedinim delovima grada mogući su kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom. Vetar umeren i jak, jugozapadni. Najniža temperatura od 20 do 23, najviša oko 33 stepena Celzijusa.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading