Novak Đoković
Foto: Privatna arhiva/Foto: Printscreen/instagram

Na prvu godišnjicu smrti Đorđa Mihailovića, čuvenog deda Đorđa, čuvara Zejtinlika, 2. jula na srpskom vojničkom groblju u Solunu biće postavljena njegova bista.

Ovaj događaj će se održati na groblju koje je godinama bilo mesto gde je deda Đorđe, poznat po svojoj predanosti i ljubavi prema srpskim ratnicima, dočekivao i ispraćao posetioce.

Bista, dar livnice "Jeremić", delo je vajara Ljubomira Lackovića i predstavlja trajnu počast čoveku koji je gotovo čitav svoj život posvetio očuvanju sećanja na heroje iz Prvog svetskog rata. Bio je simbol poštovanja prema precima, decenijama je brinuo o Zejtinliku, večnom domu više od 7.000 srpskih vojnika, prenose Novosti

- Deda Đorđa sam upoznao pre nekoliko godina, tokom jedne od poseta Zejtinliku - kaže nam vajar Lacković. - Njegova skromnost, mudrost i beskrajna ljubav prema tom mestu duboko su me dirnuli. Zato je rad na njegovoj bisti za mene bio ne samo profesionalni izazov, već i emotivna obaveza da prenesem njegovu posvećenost i energiju u bronzu. Čuveni francuski vajar Ogist Roden je govorio da je za dobro vajarsko delo važno ne samo da liči spolja, već da umetnik mora da "uhvati" dušu onoga koga vaja.

Djordje Mihailović

Alo!

 

 

Na leđima deda Đorđa, Lacković je uradio reljef Zejtinlika na kome dominira lik arhanđela Mihaila.

- Hteo sam da spojim arhitekturu Zejtinlika, gde se nalazi i mozaik arhanđelu Mihailu, sa deda Đorđem - ističe Lacković. - Nisam dugo vajao u glini, uglavnom radim u metalu. Malo sam se pomučio, ali sam zadovoljan svojim delom.

Očekuje se da će se na ceremoniji postavljanja biste okupiti veliki broj onih koji će doći da odaju počast čoveku čije je ime postalo neodvojivo od Zejtinlika.

- Želeli smo da na neki način doprinesemo očuvanju sećanja na deda Đorđa - rekao je Slobodan Jeremić, koji je u livnici nastavio stopama oca, dede, pradede. - On je simbol hrabrosti, posvećenosti i ljubavi prema otadžbini i smatramo da je postavljanje njegove biste na Zejtinliku primer kako sećanje na heroje može i treba da se čuva. Mihailović nije bio samo čuvar groblja, već živa veza između prošlosti i sadašnjosti, most između generacija. Njegova životna priča govori o ljubavi, poštovanju i posvećenosti prema onima koji su dali svoje živote za slobodu. Verujemo da će bista stajati kao simbol večne prisutnosti deda Đorđa na Zejtinliku.

Prvi čuvar groblja bio je Đorđev deda, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja. Savo je sakupio svoje mrtve drugove i saborce, a potom ih je čuvao do svoje smrti 1928. godine. Sahranjen je i on na Zejtinliku. Njega je nasledio Đorđev otac, Đuro, koji je tokom Drugog svetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije. Kad je Đuro umro 1961. godine sahranjen je uz svog oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je tada Đorđu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading