ustaše ledinci
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

Kako su vremenom Ledinci,  prigradsko naselje Novog Sada i jedno od pet naselja koja su činila opštinu Petrovaradin, postali čvrsto uporište otpora, u oktobru 1943. godine je selo opkolila fašistička vojska sastavljena od nemačkih fašista, ustaša i Čerkeza.

 Deo stanovništva je uspeo pobeći, a veliki deo naroda je pohapšen i transportovan u logore, gde je većina tragično skončala život. Tada je do temelja spaljeno čitavo selo, a posebno je povedeno računa da se prilikom paljenja crkve Svetog Nikole spali i kompletna arhiva mesta.

 

 

Kako se navodi na pojedinim sajtovima, najveća nesreća pogodila ih je u noći između 19. i 20. oktobra kada ustaše spaljuju selo. Pored sela, u ratu su teško stradali i sami meštani; u vojvođanskim jedinicama gine 85 boraca, dok je od terora stradalo preko 200 civila (u Jasenovcu, Sremskoj Mitrovici, na zemunskom Sajmištu i u samom selu).

Posle rata, selo se ne obnavlja, već se meštani kolektivno premeštaju bliže Dunavu, i tu podižu Nove Ledince. U Stare Ledince se vratilo svega nekoliko porodica, a mesto oživljava tek šezdesetih godina, kada počinje masovno, spontano doseljavanje stanovništva, najčešće iz Bosne.

‘’Ustaške vlasti se nisu zadovoljile masovnim pokoljem Ledinčana, pa je 19. oktobra 1943. godine zapaljeno samo selo. Dve noći i jedan dan je selo gorelo, sve dok se vojska, koja je strogo branila gašenje sela, nije povukla. Ustaše su naročito divljaštvo primenili prema pravoslavnom hramu sv. Oca Nikolaja. Naime, crkvenjaku je naređeno da sve crkvene knjige i arhivu iznese iz hrama, poređa ih oko crkve, a zatim su i dokumenti i crkva spaljeni. Neposredno po oslobođenju, oktobra 1944. godine, pristupilo se izgradnji novog naselja, koje se nalazi na uzvišici, u neposrednoj blizini Starih Ledinaca. Novi Ledinci su planski podignuto naselje.’

Selo Ledinci se nalazi oko šest km. od Novog Sada, nedaleko od Sremske Kamanice. Za selo se skreće sa puta za Beočin.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Rada

12.06.2024 08:23

Pa dinko je verovatno potomak onih koji su činili genocid nad Srbima a nikad osuđeni. Zato laju kere.