mala matura
Foto: Alo/Foto: Alo/Masanori Jošida

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji danas su polagali test iz matematike, u okviru završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Završni ispit je počeo u 9 i trajao do 11 sati i sprovodi se u isto vreme u celoj Srbiji. Osmaci su u utorak na maloj maturi polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a u četvrtak, 20. juna polagaće izabrani predmet.

Ekipa Redakcije Alo! je ispred osnovne škole "Drinka Pavlović" zatekla maturante koji su upravo završili polaganje. 

Kako đaci tvrde za Alo! najteže su im pali zadaci iz zapremine kupe, procenti i jedan zadatak iz razlomaka. Deci su tri poslednja zadatka zadala najviše muke. U poslednjem je trebalo da izračunaju zapreminu kupe. 

Škola

Foto: Shutterstock

 

Podsetimo, mali maturanti polagali su juče prvi od tri ispita za malu maturu. Test iz maternjeg jezika prošao je dobro, složni su osmaci koje je Alo! zatekao odmah posle polaganja ispred OŠ „Drinka Pavlović“. Najviše muka zadalo im je značenje reči „revnosno“, kao i analize dela „Gračanica“ od Desanke Maksimović i „Pohod na Mjesec“ Branka Ćopića.

Test iz maternjeg jezika je počeo u devet časova i trajao je tačno 120 minuta, a pregledanje će se obaviti danas. Učenici su morali ispred učionica da ostave sve elektronske naprave poput mobilnih telefona i pametnih satova, dok su dežurni nastavnici svoje uređaje ostavljali u zbornici pre početka testiranja.

Osmaci su danas rešavali zadatke iz matematike, a sutra, 20. juna, polagaće treći test iz predmeta po izboru.

Kako su đaci OŠ „Drinka Pavlović“ rekli za Alo!, najteže su im pali zadaci sa prepoznavanjem tekstova i analizom pesama.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading